2024.04.25, Csütörtök

II. Balaton Szalon Siófokon

siofok.hu

2018.05.20. 17:45

A siófoki Helyi Érték Egyesület az idei évben is megrendezi a Balaton Szalon című kiállítást, amely 2018. május 18-tól augusztus 28-ig lesz látható. Ez alkalommal a Balaton környékén élő, elismert szobrászokat és iparművészeket kívánják bemutatni, akik közül 27-en fogadták el a meghívásukat.

Hirdetés

Valamennyien tagjai a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. Többen birtokosai a Magyar Állam, a Magyar Művészeti Akadémia kitüntetéseinek, szakmai díjaknak, elismeréseknek. A Balaton Északi és Déli partján élnek, valamennyien kötődnek a Balaton és környéke szépségéhez. Többen tagjai a Balatoni Szövetségnek is. Szobraikkal, alkotásaikkal Magyarország településein és külföldön egyaránt találkozhatunk.

A várost irányító testület és a turizmus vezetői részéről többször megfogalmazódott, hogy kívánatos a minőségi turizmus fejlesztése. E gondolat jegyében szervezték meg 2017-ben az első Balaton Szalont amely a visszajelzések, és a szakmai vélemények szerint nívós rendezvény volt. Olyan képzőművészeti alkotásokat láthattak az érdeklődők, amely reprezentálta a Balaton környékén élő művészek munkáit. Idén a Helyi Érték Egyesület meghívására szobrászok, üveg, porcelán, textilművészek és belsőépítészek hozzák el alkotásaikat. A Pünkösdi Szezonnyitó Ünnepség alkalmával bemutatják művészi alkotásaikat, amelyet a főszezon idején, három hónapig láthatnak az érdeklődők a Kálmán Imre Kulturális Központban.

Az idei évben is az a gondolat motiválta az egyesületet, hogy a nyaralás, a szabadság ideje alatt a városba érkezők a szórakoztató programok és a minőségi vendéglátás mellett igényes művészettel is találkozhassanak. Siófok alapítói között több neves festőművész, tudós, színész épített helyben nyaralót, tetszetős villákat. Értékes alkotások születtek akkoriban, amelyek művészi értéke ma már felbecsülhetetlen.

Siófok 50. éve lett város. Ez alkalomból számos szórakoztató program, produkció várja a látogatókat. Reméljük, hogy a II. Balaton Szalon is azon rendezvények egyike lesz, amely a város jó hírnevét öregbíti.

A kiállítás kurátora: Veszeli Lajos festőművész, aki már több alkalommal segítette az egyesület munkáját, úgy tanácsaival, mint személyes jelenlétével. A művész tagja, több szakmai szervezetnek, jelentős szakmai és állami kitüntetés birtokosa.

A rendező, Helyi Érték Egyesület hitvallása, célja: „megmenteni az utókornak minél többet azokból a helyi értékekből, amelyek az elmúlt évtizedekben-évszázadokban Siófokon, illetve a Balaton környékén megteremtődtek. A múlt felkutatása és közkinccsé tétele mellett célunk a jelen gondjainak őszinte feltárása, értékeinek meghatározása, ápolása és a jövő értéképítő munkájának segítése.” 

 
Aktuális SiófokII. Balaton Szalon