2023.02.07, Kedd

26 milliárdból megújulnak az Erzsébet-táborok

mti

2018.09.07. 14:24

Zánkán és Fonyódligeten a beruházás kapacitásnövekedéssel is jár, megduplázódik a férőhelyek száma.

Hirdetés

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy jövőre indulnak a munkálatok. A rekonstrukció 2020 nyarára fejeződhet be, de végig zökkenőmentesen folyik majd a táborozás.

Az idei nyári Erzsébet-táborok augusztus 31-én lezárultak - közölte az államtitkár, hangsúlyozva, hogy sikeresen, biztonságban, nagyobb fennakadások nélkül zajlottak az események.
Az egész évre vetítve összesen 126 ezer gyermek számára tudtak kikapcsolódási lehetőséget biztosítani az Erzsébet-táboroknak köszönhetően.

A nyári táborok egyik legnépszerűbb fajtájába a Balaton-partiak tartoznak. Két helyszínen, Zánkán és Fonyódligeten egyhetes turnusokat tölthettek el jól felszerelt környezetben a gyermekek, akik naponta ötször kaptak enni. Mindez a szülőknek csupán jelképes összegbe, ezer forintba került, amit a vidéki fiatalok még le is vásárolhattak a büfében.

Bentlakásos táborban csaknem 30 ezren vettek részt, 2500-an a határokon túlról - közölte Novák Katalin, aki úgy vélekedett, ezek az események a fesztiválokhoz hasonlóan zajlanak. A gyermekek jól érzik magukat, és a kikapcsolódás közben még készségeket is elsajátítanak - tette hozzá.

Napközis Erzsébet-táborokat szintén szerveztek több mint 500 településen, csaknem 60 ezer fiatalnak. Ezek keretein belül a gyermekek a lakóhelyükhöz közel, jellemzően az iskolában vehettek részt foglalkozásokon.

Idén először az erdélyi Ivó településre is szerveztek Erzsébet-tábort. Ott 1500 magyarországi magyar gyermek nyaralhatott, ősztől pedig csaknem 2000 erdélyi magyart fogadnak - közölte az államtitkár.

A családok éve keretében szintén idén először családi Erzsébet-táborok is voltak. A hétvégi rendezvényekre 1000 család, mintegy 5000 ember ment el.

Az úgynevezett Gyógyító Szent Erzsébet-táborok jelenleg is zajlanak Tihanyban és Zalaszabaron, az eseményeken 1000 speciális ellátást igénylő, gyógyulófélben lévő vagy már gyógyult gyermek vehet részt.

Az Erzsébet-táborok programjai az ősszel kirándulásokkal folytatódnak, valamint szerveznek majd egy karácsonyt is - sorolta Novák Katalin.

 

Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke kiemelte: a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató 2016 elején örömmel vette át az Erzsébet-alapítvány vonatkozásában az alapítói jogok és kötelességek gyakorlását.
Az egyházmegye is prioritásként kezeli az ifjúságvédelmet: több mint kilencezer diák tanul az általa fenntartott köznevelési intézményekben, valamint csaknem négyezer állami gondozott gyermek ellátásáért felelős - ismertette.
Felemelőnek nevezte, hogy egy olyan nemes célt támogatnak jogilag és erkölcsileg, mint az Erzsébet-alapítványé.
Kiss-Rigó László szintén kitért arra, hogy az események nem jelentenek anyagi megterhelést a szülőknek.

A táborozók olyan programokon vehetnek részt, amelyek a szellemi, lelki egészségüket is gazdagítják - vélekedett a püspök.
Kérdésre Novák Katalin közölte, hogy évről évre nagyjából 5 milliárd forintot fordítanak az Erzsébet-táborozókra, ehhez jönnek még európai uniós források, valamint hozzáadódik a mostani 26 milliárd.
A 6 napos, 5 éjszakás balatoni turnusokra köznevelési intézmények, családsegítő szolgálatok és központok, továbbá gyermekvédelmi intézmények jelentkezhettek csoportokkal.
A programok az élmények és a közösségépítés köré szerveződtek; a magyarság és honismeret, a sport, a tudomány, a kultúra és a kereszténység témáira épültek. Mind Zánkán, mind Fonyódligeten voltak egyebek mellett óriástrambulinok, sárkányhajók és gokartok.
Gyermekorvosi ügyeletet nyújtottak 24 órán keresztül, de mentők és vízimentők is feleltek a biztonságért.
Szerdánként mindkét tábor lakói közelebbről megismerkedhettek a honvédséggel, a tűzoltósággal, a rendőrséggel és a mentőszolgálattal.

AktuálisFonyódligetErzsébet-tábor