2024.03.29, Péntek

Áfakulcs eltörlésével növelné a lakásépítési kedvet az ÉVOSZ

MTI, magyarepitok.hu

2018.09.28. 14:30

A kormányhoz benyújtott javaslatcsomag kitér a lakásfelújítás, a kamattámogatott hitel és a CSOK átalakítására is.

Hirdetés

A lakásépítési kedv 2020 utáni fenntartása érdekében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) egy több pontból álló javaslatcsomagot jutatott el a kormányzatnak. Koji László, a szakszövetség elnöke az M1-nek elmondta, hogy a csomag tartalmazza az áfa-visszatérítés kiterjesztését is – derült ki az MTI híréből.

Az elnök kifejtette, hogy az új lakásvásárlásokra vonatkozó 5 százalékos áfakulcs eltörlését követően további intézkedésekre van szükség a lakásépítési kedv fenntartásához. Az egyik lehetőség, hogy 2020-tól már az új, kész lakásokra is terjesszék ki az áfa-visszatérítést. Ezzel ugyanis jelenleg csak azok élhetnek, akik több kivitelezővel dolgoznak és a tőlük kapott számláik után igénylik vissza az áfát, maximum 5 millió forint értékben.

A lakásfelújítók sem maradnak ki a javaslatcsomagból

A szakszövetség ezen felül kezdeményezte, hogy a lakásfelújítás legyen egyenértékű a lakásvásárlással, azaz a megrendelők felújításkor is tudjanak élni az áfa-visszatérítéssel.

Koji László szerint erre azért van szükség, mert Magyarországon a meglévő lakások száma 4,3 millió – csak Budapesten több mint 900 ezer lakás található – ezeknek azonban több mint a felét az elmúlt 50 évben nem újították fel.

 

A kamattámogatás és a CSOK átalakítás is szerepet kap

Az ÉVOSZ javaslatai közé tartozik továbbá a kamattámogatott hitel szerepe. A szövetség azt kérte a kormánytól, hogy fontolja meg a 3 százalék körüli kamatot azok számára, akik lakást akarnak építeni vagy felújítani. A javaslatcsomag tartalmazza a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) átalakítását is, ami tanácsolja a kiskorú gyermeket nevelők támogatását, életkortól függetlenül.

AktuáliscsoklakásépítésáfaÉVOSZlakástámogatás