2024.04.25, Csütörtök
Együtt tudunk gondoskodni a somogyiak biztonságáról
somogy.katasztrofavedelem.hu

Együtt tudunk gondoskodni a somogyiak biztonságáról

somogy.katasztrofavedelem.hu

2018.11.08. 20:00

Minden veszélyhelyzetet csak közös erővel lehet gyorsan és hatékonyan felszámolni – hangzott el azon a tájékoztatón, amit ma a Somogy Megyei Védelmi Bizottság, valamint a téli időszakra való felkészülésben együttműködő és társszervek tartottak Kaposváron.

Hirdetés

A Somogy Megyei Védelmi Bizottság és az együttműködő szervek, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, az autópályát és a közutakat üzemeltető szolgáltatók mindent megtettek és a tél folyamán is megtesznek annak érdekében, hogy a lakosság a lehető legkevesebbet érzékelje a rendkívüli téli időjárás okozta nehézségekből – ezt dr. Neszményi Zsolt, kormánymegbízott, a Somogy Megyei Védelmi Bizottság elnöke mondta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy Megyei Igazgatóságának Kaposvári Mérnökségén. 

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felkészítette a járműveit, valamint az állományt a téli helyzetekre, s felmérte az együttműködő szervek (közigazgatási szervek, az önkormányzatok, a mentőszervezetek és az önkéntes egyesületek) reagáló képességét. Wéber Antal tűzoltó dandártábornok hangsúlyozta: a katasztrófavédelem gondoskodik arról, hogy úton elakadt autós ne maradjon, viszont szükség lesz az úton lévők türelmére, tekintettel arra, hogy egyes esetekben a segítségükre igyekvő egységek sem a megszokott tempóban, és körülmények közt tudnak haladni. Mi több, tömeges esemény felszámolásakor nem tudnak egyszerre mindenhova odaérni a tűzoltó egységek.

A katasztrófavédelem folyamatosan figyeli a közép- és hosszú távú előrejelzéseket, hogy ha kell, a védelmi bizottság égisze alatt a társszervekkel közösen azonnal be tudjon avatkozni. Ugyanakkor az állampolgárok öngondoskodására is nagy szükség van a balesetek megelőzése érdekében. Kiemelten fontos, hogy útnak indulás előtt tájékozódjanak az útviszonyokról és vegyék komolyan a hatóságok figyelmeztetését, továbbá csak a téli útviszonyoknak megfelelően felkészített járművekkel közlekedjenek. A mobiltelefonok világában elengedhetetlen, hogy mindannyian képesek legyünk segítséget kérni, s pontosan meghatározni az elakadás helyszínét a segítségünkre siető egységek számára.   

A megyei katasztrófavédelmi igazgató a fűtési szezon veszélyeire is felhívta a figyelmet, hiszen Somogyban már nem egyszer riasztották a tűzoltókat szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos esetekhez, ezért a tüzelő – és fűtő berendezések karbantartottságára, a szellőztetés fontosságát hangsúlyozta.

A további téli feladatokról Molnár Gábor rendőr ezredes, megyei rendőrfőkapitány és Németh Zsolt, a Magyar Közút Nzrt. Somogy megyei igazgatója tájékoztatta a sajtó képviselőit.

A sajtótájékoztatót követően az együttműködő szervezetek vezetői szemügyre vették azokat a járműveket, amelyekkel a somogyiak találkozhatnak az utakon a téli beavatkozások során.

Galéria

Magyar Közút Nonprofit Zrt.AktuálisSomogy megyetéli időszakSomogy Megyei Védelmi Bizottság