2024.03.29, Péntek
Kétszáznegyven somogyi település kap újabb esélyt
som-onkorm.hu

Kétszáznegyven somogyi település kap újabb esélyt

som-onkorm.hu

2019.02.18. 20:00

A Magyar Falu Program lehetőségeinek kihasználására hívja fel a megye településeinek figyelmét Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.

Hirdetés

A magyar történelemben egyedülálló és tisztán hazai forrásból megvalósuló Magyar Falu Program nem felülről vezérelt fejlesztéseket kínál, a helyi akaratra épül, az itt élők mondhatják meg, milyen területen szeretnének előrébb lépni. 

Az idei évre 150 milliárd forintot szán a kormány pályázatokra, melyek között szerepel több olyan lehetőség is, ami minden bizonnyal felkelti a somogyiak érdeklődését is. Például azokét, akik a korábbi években valamilyen okból kimaradtak az önkormányzati épületek, orvosi rendelők, óvodák, bölcsődék fejlesztéséből, azok most újabb lehetőséget kapnak ezekre a beruházásokra. Településeinkre szabják a Családi Otthonteremtési Kedvezményt a helyi adottságoknak megfelelően, a tartósan betöltetlen háziorvosi praxissal bíró települések számára orvoslakás program indul, a közfeladatot ellátó személyek részére szolgálati lakások épülhetnek. Emellett a helyi identitástudat erősítése, a közösségi terek fejlesztése is támogatott lesz. Sok helyen gondot jelent a belterületi utak, járdák, temetők állapota, most ezen a téren is előreléphetnek településeink. Falubusz program indul a falu- és tanyagondnoki szolgáltatást üzemeltető települések részére, tehát szinte minden területen érhetnek el előrelépést a somogyi emberek. Ezért is elengedhetetlen, hogy olyan fejlesztések valósuljanak meg, melyek nagymértékben hozzájárulnak a vidék megtartó erejének növeléséhez. Biró Norbert arra bíztat minden településvezetőt, illetve minden érdekeltet, hogy figyelje a pályázati kiírásokat, bátran pályázzon, használja ki mindazt, amit a Magyar Falu Program önerő nélkül kínál. A tervek szerint februártól az ősz közepéig ütemezetten megjelenő pályázatokat rendkívül gyorsan elbírálják majd, a végső beadási határidő lejárta után körülbelül hatvan napon belül pedig kibocsátják a támogatói okiratot sikeres pályázat esetén.

AktuálisSomogy megyecsokMagyar falu program