2024.04.20, Szombat
Zajlik a hídépítés az M76-os balatonszentgyörgyi csomópontjában
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Zajlik a hídépítés az M76-os balatonszentgyörgyi csomópontjában

MTI

2019.06.04. 13:57

A gyorsforgalmi út beruházásán jelenleg két helyszínen zajlanak a munkálatok a Colas és a Strabag kivitelezésében.

Hirdetés

Megkezdődött a leendő M76-os gyorsforgalmi út balatonszentgyörgyi csomópontjában épülő 365 méteres híd gerendáinak beemelése, a hídszerkezet a nyár végére készülhet el - derült ki a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Mintegy 170 milliárd forintos beruházással épül az a 40 kilométeres, 2x2 sávos gyorsforgalmi út, ami Zalaegerszeget és az M7-es autópályát köti össze. A leendő út a Modern Városok Program keretében, a már félkész zalaegerszegi járműipari tesztpályához csatlakozva épül.

A gyorsforgalmi út munkálatai két pályarészen is zajlanak:

  • keleten, a Balaton közelében az M7-es autópályától Fenékpusztáig tartó 8,6 kilométert a Strabag építi meg,
  • nyugaton a Colas munkájának köszönhetően a régi 76-os főút Zalaegerszeg és Alsónemesapáti közötti mintegy másfél kilométeres szakaszát alakítják négysávossá, most ezt a pályát mutatták be.
Forrás: NIF Zrt.

 

Jövő nyárra elkészül a gyorsforgalmi út első üteme

Az M76-os itteni szakasza az M7-es holládi lehajtójától 5,6 kilométer hosszú, amihez eddig egymillió tonna földet és félmillió tonna követ mozgattak meg. A tavaly kezdődött munkálatok egyik legkomplexebb eleme a két közutat, vasúti síneket és a Zala folyót is átívelő híd, amelynek leghosszabb gerendái több mint 44 méteresek és 56 tonna súlyúak.

A hídszerkezethez szükséges 229 betongerendát vasúton szállították a helyszínre, ahol 400 tonnás daruval emelik be őket a helyükre.

Az M76-os első ütemének építése az időjárási körülmények ellenére is ütemterv szerint halad, a nyomvonal töltésének építése zajlik most. A tervek szerint ez a szakasz 2020 nyarára készülhet el.

StrabaghídépítésColasAktuálisútépítésBalatonszentgyörgyZalaegerszegM76-os