2024.03.29, Péntek
Magyar versenysikerek Horvátországban
somogy.katasztrofavedelem.hu

Magyar versenysikerek Horvátországban

somogy.katasztrofavedelem.hu

2019.08.11. 08:00

Augusztus elején a horvátországi Tisnóban rendezték meg az FCC (Firefighter Combat Challenge) Croatia elnevezésű tűzoltósportversenyt. Somogy megyét ifjabb Bodó László a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület tagja képviselte a négyfős magyar csapatban. Az eredmények ezúttal is azt igazolták, hogy a magyarok a legjobbak között vannak ebben a speciális sportágban.

Hirdetés

A kis Közép-Dalmát tengerparti városka, Tisno adott otthont augusztus 2-ától Horvátország első FCC versenyének. A viadalnak még nincs helyi hagyománya, ennek ellenére szerte Európából mintegy hatvan tűzoltó gyűlt össze az erőpróbára, és tiszteletét tette a szlovén Európa-bajnok együttes is. A horvát, szlovén és magyar csapat mellett szerb, bosnyák, cseh és szlovák egységek is tesztelték tudásukat és képességeiket.

A nappali forróság miatt késő délután, valamint este rendezték a versenyt, amelynek feladatai az FCC szabályrendszeréhez igazodtak. Az indulóknak teljes védőfelszerelésben, légzőkészülékkel a hátukon, vállukon egy húsz kilogrammos tömlővel kellett egy négyemeletes torony tetejére felfutniuk, majd oda a talajról, kötéllel felhúzniuk egy újabb tömlőt. A toronyból visszaérkezve a tűzoltók egy hetvenöt kilogrammos súlyt kalapácsütésekkel juttattak el másfél méter távolságra, majd egy szlalompálya következett, ezután pedig sugárcsővel futás, valamint célba lövés. Az utolsó szakaszban pedig egy nyolcvan kilogrammos bábut húztak futva a célvonalig a versenyzők.

Magyarországot Czifra Zsolt tű. őrmester, Handzsuj Mihály tű. törzszászlós, Papp János tű. százados, valamint ifj. Bodó László, a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület tagja képviselte. A magyar tűzoltók a nemzetközi mezőny versenyzőivel kiváló kapcsolatot ápolnak, jól mutatja ezt, hogy tandemben és csapatban két cseh sporttárs, Pavel Havlena és Ro Budar is segítette a kiváló eredmények elérését.

AktuálisFCCtűzoltósportverseny