2024.04.19, Péntek
Megújult az egykori ferences kolostor épülete Andocson
Andocs Nagyboldogasszony Templom - Facebook

Megújult az egykori ferences kolostor épülete Andocson

MTI

2019.08.18. 08:00

Megújult az egykori ferences kolostor és környezete a Somogy megyei Andocson, a ma zarándokközpontként működő épület helyreállítását nyolc év alatt 403 millió forinttal támogatta a kormány.

Hirdetés

A 18. századi kolostorépületet csütörtökön, az andocsi Nagyboldogasszony templom búcsúnapján Varga László, a kaposvári egyházmegye püspöke áldotta meg szabadtéri misén.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár a szertartás után mondott beszédében hangsúlyozta: a kormány mindig is támogatta az andocsi fejlesztéseket, a támogatás összegénél azonban fontosabb, hogy "lesz-e az andocsiaknak, Andocsnak olyan kisugárzása(...), hogy meg tudjuk tartani és továbbadni hitünket".

Az andocsi ferenceseknek az 1920-as években megjelent imakönyvére utalva azt mondta: a Tanácsköztársaság és Trianon után sokan nem tudták, hogyan alakul az ország élete, mégis volt annyi lelkierő az akkor ferencesekben, hogy kiadták az imakönyvet.

"Volt bennük annyi hit és akarat, a keresztény hit megőrzésére való törekvés, hogy Andocsról kisugározva sok embernek adtak lelkierőt" - fogalmazott.

Hozzátette: a kormány feladata, hogy segítsen, "a püspök atyáé és a paptestvéreké az, hogy lelkiekben erősítsenek minket", de minden egyes embernek a felelőssége, kötelessége, hogy "amikor innen hazamegyünk, a hitet továbbadjuk".

Az államtitkár kiemelte: a Szűzanya tizenkét csillaga itt van velünk az Európai Unió zászlajában, "csak sokan el akarják velünk ezt feledtetni, hogy a kereszténységünk és európai létünk abból a kétezer éves gyökérből áll, amit az Úr Jézus adott át nekünk".

A misét követően köszönetet mondott a fejlesztésekben résztvevőknek Bíró Norbert, a Somogy megyei közgyűlés elnöke is.

Andocson 1716-ban kezdték missziójukat a ferences szerzetesek, a kolostort 1725-ben kezdték építeni, a munka mintegy 15 évig tartott. A rendházat 1950-ben az állam felszámolta, az elhanyagolt épületet az utóbbi évtizedben újították fel.

A kolostorral egybeépült, 1749-ben felszentelt Nagyboldogasszony templom évszázadok óta híres búcsújáróhely, ezúttal is több száz hívő, köztük Tabról gyalogos zarándokok keresték fel.

AktuálisAndocsSomogy megyeferences kolostorfelújításNagyboldogasszony templom