2020.01.23, Csütörtök

Hirdetés

Önkéntesek tették rendbe a Töreki-tavak természetvédelmi területét
Fotó: Kovács Hajnalka, BfNPI

Önkéntesek tették rendbe a Töreki-tavak természetvédelmi területét

bfnpi.hu

2019.09.03. 12:15

Négy szervezet részéről 94 fő, köztük angol és spanyol fiatalok is részt vettek a felhagyott horgásztó körüli terület rendbetételében, többek között odúk és sorompó építésében.

Hirdetés

A csapatépítő tréningen a Supercharge Kft. részéről 72 munkatárs vett részt.

A cég egy fiatal informatikusokból álló vállalkozás, akik mobil applikációkat fejlesztenek (pl.Netpincér), és a Financial Times 2018-as rangsorában, amelyet Európa 1000 legdinamikusabban fejlődő vállalatairól állítottak fel, az előkelő 103. helyen szerepelnek.

 

Az őket Igazgatóságunkhoz kiközvetítő Zöldövezet Társulás Környezetvédelmi Egyesület részéről 12 segítő jött el, ők szervezték meg az önkéntes csapatok felosztását, az ellátást, valamint csaknem minden eszközt és anyagot, amire a munkákhoz szükség volt. Munkatársaik nagy tapasztalattal rendelkeznek környezet- és természetvédelmi akciók szervezésében, környezetbarát rendezvények lebonyolításában és cégek csapatépítő tréningjeinek megszervezésében.

 

Nagy örömmel vettük, hogy az MME Dél-Balatoni Helyi Csoportja is csatlakozott 8 tagjával a szombati akcióhoz, mivel ők több évtizede a területen tevékenykednek. Ezúton is köszönjük nekik a segítséget.


A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság részéről, az önkéntes napot megelőzően, Rozner György tájegységvezető egyeztette le az elvégzendő munkákat a helyszíni bejárásokon, azok megvalósításában pedig Kovács Hajnalka projekt koordinátor és kíséretében Mille János vettek részt.  Az előkészületekből (pl. a pihenőpadokhoz, asztalokhoz szükséges faanyag előteremtésében és leszállításában) a BfNPI további munkatársai vették ki a részüket: Petróczi Imre szakmai igazgató-helyettes, Gál Róbert osztályvezető, Gadácsi Júlia, György Márk, Troják Gábor, Barcza Gábor, Szabó Attila, Vókó László és Szabó Gábor kollégák, valamint Kenéz István nyugdíjas kolléga.

 

A BfNPI és az MME munkatársai felosztották maguk között az egyes területeket, hogy mindenhol ott legyenek és irányíthassák a munkát.

 

A következő feladatokat végezték el a nap során:

- a felhagyott horgásztó körüli szemét összegyűjtése és konténeres elszállítása,

- tiltó táblák festése és kihelyezése (szemetelni és horgászni tilos),

- egy sorompó leszabása, festése és kihelyezése lakatokkal, ami lezárja a volt horgászóhoz vezető utat,

- "B" típusú odúk és vércse költőládák készítése, festése és kihelyezése,

- molnárfecske műfészkek készítése gipszből és fűrészporból

- pihenőpadok és asztalok felújítása, illetve újak készítése,

- partifecske és gyurgyalag költőfal megtisztítása, nyesése annak érdekében, hogy sikeres költés lehessen jövőre,

- faültetés a költőfal közelében (mezei juharok),

- békaterelő árok egy szakaszának kitisztítása.

 

A megvalósult munkák mellett fontos eredménynek tekintjük, hogy ez az akció a jövőbeli pozítív változások katalizátora lehet a területen. Szükséges Siófok Város Önkormányzatával és az MME Dél-Balatoni Helyi Csoportjával közösen egy koncepciót kidolgozni a terület jövőbeli kezelésére, hasznosítására, amely párbeszédre minden fél nyitott.

AktuálisTöreki-tavakönkéntestermészetvédelmi területBalaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság