2024.03.28, Csütörtök
Világszám Zugligetben – átadták a MOME új campusát
Portré és interjúfotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu, Épületfotók: MOME, Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Világszám Zugligetben – átadták a MOME új campusát

magyarepitok.hu

2019.09.06. 14:25

Az újjászülető Moholy-Nagy Művészeti Egyetem nem csak, hogy a magyar kreatívipar zászlóshajója, de a fejlesztésnek köszönhetően egy egész városrész lesz még zöldebb, még élhetőbb – véli Fürjes Balázs, az építés irányításáért felelős kormánybiztos.

Hirdetés

Többször hangsúlyozta, hogy a kreatíviparra stratégiai ágazatként tekint a kormány. Hogyan lehet kiaknázni a benne rejlő potenciált?

Ahhoz, hogy a kreatívipar Magyarország egyik sikerágazata lehessen, szükség van a világszínvonalú oktatásra Budapesten. Ezt biztosítja egy valóban XXI. századi, a hagyományokra is építő, nemzetközileg versenyképes dizájnegyetem. Egy trendsetting, cool, izgalmas és inspiratív, jövőképes és alkotóbarát intézmény. Ez evidens, ezért támogatta Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya kitartóan Kopek Gábor rektor nagy ívű tervét az új MOME Campus megvalósítására.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

 

A campus mennyiben lesz más, több, mint egy átlagos egyetem?

Az új dizájnegyetem alkotóműhely, innovációs és kutatási központ, városépítő tett is egyben. Mellesleg világszám, amelyre mindenütt büszkék lennének! Amellett, hogy az épület huszonötezer négyzetméteren helyet ad az egyetemi oktatásnak, inspiráló alkotóműhely, ahol mestereiktől és egymástól is tanulva világszínvonalú körülmények között születhetnek meg a jövő építészeinek, fotósainak, formatervezőinek, tárgyalkotóinak, grafikusainak, médiadizájnereinek első alkotásai. Több mint egyetem, mert innovációs kutatóközpont is egyben. Az új campus képességeinek köszönhetően a MOME piacképes, bevételt hozó együttműködést kínál nagy magyar és nemzetközi vállalatoknak, akik élnek is ezzel a lehetőséggel – új termékek modelljeinek fejlesztése, kísérletei folynak már most is a campus műhelyeiben.

 

 

Több mint egyetem – városépítészeti érték is egyben. Budapest és Magyarország egy színvonalas középület-együttessel gyarapodott. Az egyetem papíralapú és digitális könyvtára közkönyvtár, teljes egészében nyitott a külső érdeklődök, a lakosság számára. Amikor a várost építjük, mindig arra törekszünk, hogy ami megszületik, annak önmagán túlmutató jelentősége legyen. Hogy ami létrejön, annak legyen kisugárzó hatása, gyarapítsa szűkebb és tágabb, fizikai és szellemi környezetét. Így érdemes várost, így érdemes egyetemet, így érdemes közösséget építeni. Azaz hazát.

 

 

Mit lehet tudni a beruházás költségeiről?

Az új egyetemi campus határidőben és költségkereten belül, egyetlen nap késedelem és egyetlen fillér költségemelkedés nélkül elkészült. Egyetlen fillérrel sem léptük túl a megszabott 21,4 milliárdos keretet. Ahogy vállaltuk, 2019 szeptemberében megkezdődik itt az egyetemi tanév. Az építész-tervező csapatot nyílt tervpályázaton választotta ki a szakmai zsűri, a kivitelező nyílt európai uniós közbeszerzésen, versenyben, a legalacsonyabb árajánlattal nyerte el a munkát.

 

 

Mennyiben vették figyelembe a zöld szempontokat?

A fejlesztésnek köszönhetően Budapest zöldebb lett. A környék lakói számára barátságos környezetet, a kikapcsolódás, megpihenés lehetőségét megteremtő közparkot hoztunk létre tizenötezer négyzetméteren. A nyitott parkból tízezer négyzetméter a teljes zöldterület, a többi utak, pihenők, utcabútorok. Elültettünk tizenhatezer darab növényt, fát, bokrot, cserjét. Sok helyen elkerültük a légkondicionálás beépítését, és a födémbe-falakba épített mennyezeti hűtés-fűtést alkalmaztunk, ami környezetkímélőbb.

 

 

A piaci szereplők mit nyernek az újjászülető MOME-val?

Aki itt tanul, világszínvonalon kap alapfokú és doktori, elméleti és gyakorlati képzést a dizájnipar legkülönböző területein. Amit a világ képben, filmben, animációban, látványban, tárgyakban, épületekben, épített környezetben tud, az mind elsajátítható és előállítható a MOME-n, a legkorszerűbb körülmények között.

 

 

A campuson természetesen van high-tech fotó- és filmstúdió, hangstúdió, digitális képalkotó műhely és a legkülönbözőbb anyagokkal – üveg, agyag, beton, gipsz, fém, műanyag, fa, textil – dolgozó műhelyek, laboratóriumok. A MOME ennek köszönhetően még inkább tere tud lenni a piaci együttműködésnek.

 

 

Olyan vállalatok dolgoznak az egyetemmel új termékek és modellek fejlesztésén, koncepciótervezésen, különböző teszteken, mint a GE, a Mercedes, a Philips, az Electrolux, a magyar cégek közül a Rába, és kiemelt partnere az egyetemnek Budapest Főváros Önkormányzata is. A tervezés során olyan nemzetközi intézeteket is áttekintettünk modellként, mint a Royal College of Art, Egyesült Királyság, a New School of Design, USA, a finn Aalto University vagy a Design Academie Eindhoven. A MOME Campus-fejlesztésnek a diákok, oktatók, helyiek, budapestiek, az egész ország nyertese.

Az átadóról készült cikkünket itt olvashatják.

 

 

Galéria

Aktuálisoktatási beruházásBudapestinterjúKKBKMOME