2024.04.20, Szombat
Kopjafát avattak az aradi vértanúk emlékére Siófokon
siofok.hu

Kopjafát avattak az aradi vértanúk emlékére Siófokon

siofok.hu

2019.10.08. 21:00

Október 6-án, a nemzeti gyásznapon az aradi vértanúk emlékére kopjafát avattak Siófokon.

Hirdetés

Siófok Város Önkormányzata az aradi vértanúk mártírhalálának 170. évfordulója alkalmából kopjafát állított a Március 15. parkban, melyet az október 6-i megemlékezésen avattak fel.

- 1849. október 6-odika azóta már megfeketedett vérrel teleírt lap a magyar történelem lexikonjában. Az immár külhoni Arad városában e nap hajnalán ugyanis 13 szabadságharcos hőst, 12 honvéd tábornokot és egy önálló hadtestparancsnok-ezredest végeztetett ki az osztrák hatalom. Irgalmat nem ismerve, példát statuálva, derék katonaembereket porig alázva büntetett a labanc farkashad. Ez megtorlás és nem igazságszolgáltatás volt. Az aradiakat megalázó körülmények között, előre megírt ítéletekkel és zömüket a katona számára megalázó, kötél által küldték halálba. Sőt, még az élettelen testüknek megjáró tisztességben sem részesülhettek, s mivel vagyonuktól is megfosztattak, a családjuk megélhetése is veszélybe került. Minden létezőt elvettek tőlük: az életüket, a becsületüket, a családjukat, a vagyonukat, hőstetteiket, a keresztényekhez méltó sírhalmot, de sokáig még azt is, hogy emlékezhessenek rájuk. Szó szerint eltörölték őket a föld színéről. A feljegyzések szerint mind méltósággal, emelt fővel, igazi tisztekként álltak a kivégző sorfal elé és az akasztófa alá. Emberek, hazafiak és katonák maradtak az utolsó leheletükig – hangzott el dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármesterének történelmi eseményeket felidéző beszédében.

A megemlékezésen Horváth János is beszédet tartott, majd a megemlékezők elhelyezték koszorúikat, virágaikat a kopjafánál.

Galéria

Aktuális SiófokSomogy megyekopjafaaradi vértanúkmegemlékezés