2024.03.28, Csütörtök
Szabálytalanságokat talált az ÁSZ a nemzeti parkok ellenőrzésekor
MTI Fotó - illusztráció

Szabálytalanságokat talált az ÁSZ a nemzeti parkok ellenőrzésekor

MTI

2019.12.30. 15:40

Sorozatos szabálytalanságokat talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a nemzeti parkok ellenőrzésekor - közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.

Hirdetés

A közlemény szerint az ÁSZ mind a tíz magyarországi nemzeti park ellenőrzését befejezte, és megállapította, a nemzeti vagyonnal való szabályszerű gazdálkodás, a pénzügyi és vagyongazdálkodás elszámoltathatóságának feltételei nem voltak biztosítottak a nemzeti park igazgatóságoknál.

Az ÁSZ az agrárminiszternek öt, a nemzeti park igazgatóságok igazgatóinak pedig további 90 javaslatot fogalmazott meg a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok kijavítása érdekében - tették hozzá.

Kifejtették, december 20-án fejeződött be az Aggteleki, a Fertő-Hanság, a Hortobágyi, a Kiskunsági és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának 2015-2017 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzése. A második ütemben pedig a Balaton-felvidéki, a Bükki, a Duna-Dráva, a Duna-Ipoly és az Őrségi Nemzeti Park 2015-2017 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését zárta le az ÁSZ.

Az ÁSZ ellenőrzései megállapították, hogy a csopaki székhelyű Balaton-felvidéki, az egri székhelyű Bükki, a pécsi székhelyű Duna-Dráva, az esztergomi székhelyű Duna-Ipoly és az őriszentpéteri székhelyű Őrségi Nemzeti Park igazgatóságának belső kontrollrendszere, pénzügyi és vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, az igazgatóságoknál a nemzeti vagyonnal való szabályszerű gazdálkodás, a pénzügyi és vagyongazdálkodás elszámoltathatóságának feltételei nem voltak biztosítottak. Továbbá a korrupciós veszélyekkel szembeni védettség egyik nemzeti parknál sem nem volt biztosított.

AktuálisDuna-Dráva Nemzeti Park IgazgatóságszabálytalanságÁSZ