2024.04.19, Péntek
Folyamatos a játszótéri eszközök fogyasztóvédelmi ellenőrzése
kormanyhivatal.hu

Folyamatos a játszótéri eszközök fogyasztóvédelmi ellenőrzése

Somogy Megyei Kormányhivatal

2020.03.04. 21:00

A Somogy Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztálya 2020-ban is a megye teljes területén ellenőrzi a játszótereket a gyermekek biztonsága érdekében.

Hirdetés

A vizsgálatok a bölcsődei, óvodai, iskolai, a közterületi, valamint a szállodákban és éttermekben található játszóterekre és játszóházakra egyaránt irányulnak. A részletes előírásokat a játszótéri eszközök biztonságosságáról szóló 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet tartalmazza.

A játszóterek biztonságos üzemeltetési feltételeit az üzemeltetőknek kell folyamatosan biztosítani. Ennek során, ha a játszótéri eszköz balesetveszélyessé válik, akkor az üzemeltetőnek haladéktalanul kell intézkednie az eszköz használatának megakadályozása és annak egyidejű kijavítása vagy lebontása érdekében.

Az eszközök állapotát a kijelölt szervezetek szakértői ellenőrzik, megvizsgálják a játszótéri eszközök biztonsági előírásoknak való megfelelőségét. Pozitív elbírálás esetén tanúsítványt állítanak ki róla. A játszótéren található eszközök első használatba vétele előtt az üzemeltetőnek kötelessége kijelölt szervezettel tanúsíttatni az eszközöket, amelyről az üzemeltető mellett a fogyasztóvédelmi hatóság is ellenőrzési jegyzőkönyvet kap. Ezt követően legalább négyévente kötelező a kijelölt szervezetekkel a létesítmények vizsgálatát elvégeztetni. A biztonság érdekében az üzemeltetők felelőssége az előírások betartása, a rendszeres felülvizsgáltatás, és a játszóterek biztonságos üzemeltetése. A játszótéri eszközökről, azok állapotáról, valamint az időszakos ellenőrzésekről az üzemeltetőnek nyilvántartást kell vezetni, amelyet legalább 10 éven keresztül meg kell őrizni.

A fogyasztóvédelmi ellenőrzés célzottan a dokumentumok, azaz a tanúsítványok, ellenőrzési jegyzőkönyvek, nyilvántartások meglétére irányul. Amennyiben a hatóság hiányosságot tapasztal, szankcionálás mellett kötelezi az üzemeltetőket a pótlásra. Az üzemeltetőnek kötelessége ilyenkor a szükséges ellenőrzéseket a kijelölt szervezettel elvégeztetni, a végrehajtott javításokat, valamint a megtett intézkedéseket dokumentálni.

Aktuálisjátszótéri eszközökfogyasztóvédelmi ellenőrzés