2024.04.26, Péntek
Magyarországon is érezhető földrengés volt Zágráb közelében
fonyod.hu

Magyarországon is érezhető földrengés volt Zágráb közelében

fonyod.hu

2020.03.24. 20:00

Zágráb közelében a Richter-skála szerinti 5,3-as erősségű földrengés volt vasárnap reggel fél 7 előtt pár perccel, majd 5-ös erősségű utórengés 7 óra körül, amelyeket még a Dunántúl nyugati részén is sok településen érezni lehetett.

Hirdetés

A földrengés a földfelszín egy darabjának hirtelen bekövetkező és néha katasztrofális következményekkel járó mozgása. A földrengések általában a földkéregben felgyülemlett energia felszabadulásakor keletkező lökéshullámok, melyek a keletkezési pontból – a földrengés hipocentrumából – gömbhéjszerűen terjednek minden irányba. A hipocentrum felszínre vonatkozó merőleges vetülete az epicentrum.

A földrengéseket monitorozó oldalon térképek, grafikonok és táblázatok segítségével bárki nyomon követheti a földünket érő rezgéseket. Az oldal elérhető ide kattintva: EMSC-CSEM
Az alábbi képen jól látszik, hogy a Zágrábtól 7 km-re északra, 10 km mélységben lejátszódó rengések kiugróan magasak voltak.

 

 

Az első beszámolók szerint több épület súlyosan megrongálódott a horvát fővárosban, köztük egy templom, valamint számos lakóház. Személyi sérülésről egyelőre nem érkezett jelentés. A rengést Magyarország déli térségében, Nagykanizsán, sőt, még Pakson is érezték.

Kisebb erősségű földmozgást lehetett észlelni Kaposváron 6 óra 22 perctől, és az első hírek szerint néhány dunántúli városban is észlelték a jelenséget. Volt aki arról számolt be, hogy recsegtek a bútorok, máshol percekig remegett a csillár Kaposváron. Horvátországban több aktív törésvonal is található, azt ott keletkezett földrengéseket érezhetjük néha Somogyban is. Somogyban a Kapos-folyó mentén húzódik egy kisebb, de aktív törésvonal, mely okozhat a jövőben hasonló jelenségeket.

AktuálisföldrengésZágráb