2024.03.28, Csütörtök
Körbeszámlázással csaltak el áfát, vádat emeltek ellenük
police.hu - illusztráció

Körbeszámlázással csaltak el áfát, vádat emeltek ellenük

MTI

2020.05.18. 18:14

Körbeszámlázással mintegy százmillió forint kárt okozott a költségvetésnek három ember az ügyészség szerint, ezért vádat emeltek ellenük - tájékoztatta a Somogy Megyei Főügyészség hétfőn az MTI-t.

Hirdetés

Az ügy 43 éves dombóvári vádlottja 2017-ben a tényleges gazdasági tevékenységet végző vállalkozása mellett céget hozott létre általános forgalmi adó (áfa) jogosulatlan visszaigénylésére. Emellett két bűntársával további társaságokat is alapított, amelyekbe cégvezetői pozícióban, strómanként többségében szerb állampolgárokat vont be. E cégek a székhelyükön nem működtek, a kézbesítési megbízottjuk egy hajléktalan volt, könyvelésüket ugyanaz a könyvelő végezte.

Bár a társaságok tényleges gazdasági tevékenységet nem folytattak, elkezdtek egymás felé számlákat kibocsátani, illetve befogadni. A dombóvári férfi a többi cég által kiállított, mintegy 430 millió forint bruttó értékű fiktív számlákat befogadta az ügyvezetése alatt álló társaság könyvelésébe, majd azokat az áfa jogosulatlan levonása érdekében a bevallásaiban szerepeltette.

Az ügy érintettjei két év alatt mintegy 100 millió forint adót csaltak el. Az ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt mindhármukkal szemben letöltendő szabadságvesztést indítványozott, közülük a körbeszámlázást működtető férfira hat év börtönbüntetés mellett pénzbüntetést és 56 millió forint vagyonelkobzást kért a bíróságtól, ha az előkészítő ülésen beismeri a bűnösségét.

AktuálisKörbeszámlázásáfacsalás