2020.09.23, Szerda

Hirdetés

A csatorna nem szemetes!
pixabay - illusztráció

A csatorna nem szemetes!

Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. hivatalos oldala Facebook

2020.07.22. 14:30

Minden háztartási hulladéknak megvan a maga helye. Többek között erre hívja fel a figyelmet a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. csatornaillemtan-kampányával, amelybe szeretné felhasználóit is bevonni.

Hirdetés

Tudta, hogy amit apróságnak gondolunk, az nagy bajt is okozhat? Ilyen például a WC-be dobott vattapamacs, vagy a lefolyóba öntött sütőolaj. Ezek nem tűnnek el nyom nélkül, komoly problémát okoznak a csatornahálózatban.

Ahhoz, hogy megkíméljük a csatornahálózatot a felesleges hulladéktól, nemcsak ismernünk, de be is kell tartanunk azokat a csatornaillemtani szabályokat, amelyek a lakóhelyünk, környezetünk és önmagunk védelmét szolgálják.

1. Mérlegeljünk!

Mielőtt bármit is lehúznánk a WC-n, vagy leöntenénk a lefolyóba, mérlegeljünk! Vajon megéri a sminklemosó vattát, a nedves törlőkendőt vagy a fülpiszkálót eltüntetni a csatornában, ahelyett, hogy a szemetesbe dobnánk? Mindenkinek nagy a felelőssége abban, hogy mit dob a szemétbe, illetve mit juttat a lefolyóba. Meggondolatlansággal hatalmas környezeti és egészségügyi károkat is okozhatunk! A gyógyszerek, növényvédő szerek, tűzveszélyes anyagok, elektronikai hulladékok szigorúan a kijelölt lerakóhelyekre valók.

A csatornában üzemzavart, dugulást, túlterhelést, mérgezést okozó anyagok listáját megtalálja a DRV honlapján (http://www.drv.hu/a-csatorna-nem-szemetes).

2. Vigyük a megfelelő gyűjtőpontra a használt sütőolajat is!

A különféle zsírok és olajok sem a csatornába valók! Ott lehűlnek, majd reakcióba lépnek a szennyvíz egyéb összetevőivel, és szappanszerű lerakódásokat formájában keserítik meg a mindennapokat, mert nemcsak dugulást, hanem komoly fejtörést is okoznak mind a felhasználóknak, mind a szolgáltatónak, a költségekről nem is beszélve.

Éppen ezért a használt háztartási zsiradékokat az arra kijelölt gyűjtőpontokra kell elvinni.

Tudta, hogy 2011 óta több mint 1 870 000 liter sütőolaj gyűlt össze országszerte a MOL- töltőállomásokon? Ez 1870 köbméterrel egyenlő. A mennyiséget jól érzékelteti a NASA 2018-as videója (https://www.facebook.com/watch/?v=184584422453290), amiben kicsit kevesebb mint 1700 köbméternyi vizet engedtek ki egyszerre.

Ami mindenképp pozitívum, hogy a MOL adatai alapján évről évre nő azok száma, akik a használt sütőolajat inkább elviszik a kijelölt leadópontokra (http://toltoallomaskereso.mol.hu/), és nem a csatornát használják szemetesnek.

3. Szabaduljunk meg a csatornaszörnytől!

A DRV a kampányhoz egy animált videót is készített, amely kicsik és nagyon számára is könnyen értelmezhető. A csatornába juttatott háztartási hulladékok összessége egy gonosz lényként jelenik meg, aki folyamatosan növekszik a hálózatba beáramló szemét miatt. Itt az ideje, hogy megállítsuk!

Változtass, segíts a környezetednek, és a csatornaillemtan váljon ugyanolyan fontossá az életedben, mint a köszönés, vagy a szülők, nagyszülők tisztelete. A Föld hálás lesz érte!

Aktuáliscsatornaháztartási hulladékDunántúli Regionális Vízmű Zrt.