2024.03.29, Péntek
Így védi ki a Magyar Közút energiaelnyelő eszköze a halálos baleseteket - videóval
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Így védi ki a Magyar Közút energiaelnyelő eszköze a halálos baleseteket - videóval

magyarepitok.hu

2020.08.04. 11:29

Másfél év alatt 19 munkavégzés közben balesetet vészeltek át haláleset nélkül a közútkezelő dolgozói.

Hirdetés

Az úton dolgozó munkatársak védelme érdekében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kilenc új ütközéscsillapító forgalomtechnikai utánfutót szerzett be - derült ki a társaság közleményéből.

Az univerzális, bármilyen típusú teherautóra felszerelhető utánfutók az ütközéskor keletkező energia elnyelésére szolgálnak.

A szerkezet működését jól szemlélteti a társaság legutóbb közzétett, munkaterület környezetében történt balesetről készült felvétele:

A videó szerint az M0-ás autóúton egy személygépkocsi minden előjelzést és a sebességkorlátozást figyelmen kívül hagyva a belső sávban halad nagy sebességgel, és belecsapódik a szerkezetbe. Ennél a balesetnél az eszköznek hála sem a gépkocsivezető, sem az autója nem sérült meg és az ütközés pillanatában a tehergépjárműben sem tartózkodott senki. "Ugyanakkor a társaságnak az ehhez hasonló figyelmetlenségek jelentős kárt okoznak és gondoskodniuk kell a létfontosságú szerkezet mihamarabbi pótlásáról" - áll a közleményben.

Az ütközésgátló az egyik baleset után - fotó: Magyar Közút


Húsz autópálya mérnökséget kell ellátni az eszközökkel

A társaság mintegy négyezer munkavállalója dolgozik közvetlenül az utakon, ők nap mint nap balesetveszélyes helyzetekkel néznek szembe. Az ütközésienergia-elnyelő eszközök a munkaterületen dolgozókat védik, de a balesetet szenvedő járműben utazók sérüléseit is csökkentik.

A most beszerzett új eszközök a társaság kardosi, komáromi, monori, szigetszentmiklósi és keszthelyi autópálya-mérnökségére kerülnek. A közútkezelőnek országszerte 20 autópálya mérnöksége van, ezeken a telephelyeken átlagosan 3-4 ütközési energiaelnyelő eszköz áll rendelkezésre, ez a szám növekedett most az új beszerzéssel.


Minden egyes terelésnél használni akarják

Tavaly tizenháromszor ütköztek járművek ilyen energiaelnyelő eszköznek. Ezekből a balesetekből egyik sem volt halálos kimenetelű, négyben volt súlyos, egyben pedig könnyű sérült, a többinél csak anyagi kár keletkezett. Idén eddig hat ilyen baleset történt, és mindegyiknél csak anyagi kár keletkezett - derült ki a beszámolóból.

"A közútkezelő cég célja, hogy minden tereléskiépítés és útüzemeltetési munka energiaelnyelő berendezés fedezetében történhessen" - hangsúlyozza a közlemény.

útfelújításMagyar Közút Nonprofit Zrt.Aktuálisútépítésmunkavédelem