2021.08.04, Szerda
Hetvenhét fiatal sportolót támogat a MOL Alapítvány 2021-ben
Illusztráció - Pixabay

Hetvenhét fiatal sportolót támogat a MOL Alapítvány 2021-ben

www.molalapitvany.hu

2021.07.19. 09:44

Somogy megyében a MOL Tehetségtámogató Sport pályázat győztesei Kiss Flamina és Perjés Milán versenytáncosok

Hirdetés

Budapest, 2021. július 19. – Hetvenhét tehetséges fiatal sportolót, összesen 25 millió forint értékben díjazott a MOL Alapítvány idén. Somogy megyéből Kiss Flamina és Perjés Milán versenytáncosok nyerték el a támogatást. A Sport 2021 nyertesei között van többek között a magyar gyorsasági motorversenyzésben 2020-ban az év utánpótlás versenyzőjének választott Görbe Soma, a világ legfiatalabb női nemzetközi sakkmestere Gaál Zsóka, a Tokiói Olimpián Magyarországot képviselő Kovács Zsófia tornász, Tóth Lili Anna akadályfutó, Németh Nándor úszó és Özbas Szofi dzsudoka is. A MOL Tehetségtámogató Program Sport pályázata elsősorban azoknak az általános- vagy középiskolás diákoknak nyújt anyagi segítséget, akik tehetséges sportolók, és országos vagy nemzetközi versenyen is jó eredményeket értek el. Az útiköltségtérítésre, eszközvásárlásra vagy egyéb sportoláshoz köthető költségekre igénybe vehető támogatás a fiataloknak megfelelő hátteret jelent a további felkészüléshez, versenyzéshez.

A MOL Alapítvány a 2020 végén végzett felmérésére és a sportszövetségekkel folytatott konzultációk tapasztalataira alapozva a MOL Tehetségtámogató Program Sport pályázatot idén fiatalabb jelentkezőkre optimalizálva hirdette meg, ezzel is elkötelezve magát a korai tehetséggondozás mellett. A márciusban meghirdetett pályázatra a 10-16 évesek kategóriájában 414 pályázat érkezett be, ebből 67 pályázatot támogat az alapítvány – köztük egy versenyzőpárost –, összesen 20 millió forint értékben. A 16 éven felülieknek szóló Sport Klasszis kategóriában tíz fő kérelmét díjazták összesen 5 millió forint értékben. Így idén összesen 25 millió forintos támogatást nyújt az alapítvány a kiemelkedő teljesítményű fiatal sportolóknak.

Fotó: www.molalapitvany.hu

Somogy megyében a MOL Tehetségtámogató Sport pályázat győztesei: Kiss Flamina és Perjés Milán versenytáncosok. Kiss Flamina Hanna és Perjési Milán 2019. szeptember közepétől táncolnak együtt. Milán "kezdő" versenytáncosként kihagyta az E osztályt, mindjárt D-ben indultak latin táncokból az Országos Bajnokságon. Ezt követően részt vettek 2019. őszén minden klubközi versenyen, ahol dobogós helyeket szereztek. Tagjai lettek a Magyar Utánpótlás Válogatott Keretnek. 2020. évi eredményeikkel a Junior latin ranglista 2.helyére táncolták fel magukat. Céljaik a pályázati időszakban: 2021. Táncsport Magyar Bajnokság dobogós helyezés latin-, standard táncokból; Tíztánc, Nyolctánc Magyar Bajnokság dobogós helyezés; B Tíztánc Országos Bajnokság dobogós helyezés; Standard táncokból is feljutás korosztályuk legmagasabb osztályába, válogatott kerettagság megtartása; nemzetközi versenyeken való részvétel döntős eredményekkel; DSE (európai ranglista) első 10-be jutás. A páros a támogatásból magánórák díját szeretnék finanszírozni.

„A koronavírus nem kímélte a sport világát és a sportolókat sem: a járvány megnehezítette a versenyek előkészítését és a tehetségek felkészülését is. Az elmúlt időszak komoly akaraterőt és rugalmasságot igényelt a sportolóktól, és ezt mindenképpen díjaznunk kell, de az elismerés nem csak a járvány alatti kitartásuknak szól. A MOL mindig is kiemelt figyelmet fordított a tehetségekre: Alapítványunk pályázati programjain keresztül eddig is évente 100 millió forintot fordított a fiatal sportolók, a művészek, a

pedagógusok és a gyermekegészségügy támogatására. Ez a hagyomány a MOL-Új Európa Alapítvány elindulásával tovább erősödik: olyan széleskörű és átfogó támogatási rendszert hozunk létre, amellyel a korábbinál is nagyobb szerepet tudunk vállalni a közérdekű feladatok ellátásában” - mondta el Szollár Domokos, a MOL-csoport kabinetfőnöke, a MOL Alapítvány kurátora.

A támogatottak 35%-a budapesti, 65%-a vidéki sportegyesületnél sportol és 42 különböző sportágat képviselnek. A nyertes pályázók több mint egynegyede a 10-14 éves korosztályból kerül ki. A nyertesek a támogatást előfinanszírozásként kapják meg, és a 2020-21-es nyári- és téli versenyszezonban használhatják azt fel.

A Sport 2021 nyertesei között találjuk többek között a világ legfiatalabb női nemzetközi sakkmesterét, Gaál Zsókát, Görbe Somát, akit a magyar gyorsasági motorversenyzés sportágában 2020-ban az év utánpótlás versenyzőjének választott a Magyar Motorosport Szövetség. A 16-23 év közöttiek Klasszis kategóriájában beérkezett 46 pályázó közül a kuratórium 10 főt tudott támogatni az atlétika, cselgáncs, kajak, öttusa, falmászás, szertorna, triatlon és vívás sportágakban összesen 5 millió forinttal. Ezek közül a sportolók közül többen hazánkat is képviselik majd a Tokiói Olimpián. Az olimpiai játékokon Kovács Zsófia tornász - aki összesen négy szeren versenyez -, Tóth Lili Anna akadályfutó, Németh Nándor úszó és Özbas Szofi dzsudoka - aki júniusban felnőtt világbajnokságon elért helyezésével kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra - is részt vesz.

A pályázatok három körös elbíráláson mentek keresztül, a végső döntést a MOL Alapítvány kuratóriuma hozta meg egy szakértői zsűri segítségével. A pályázatra bármilyen sportág versenyzői nevezhettek, amennyiben magyarországi sportegyesületnél leigazolt versenyzők, és országos vagy nemzetközi versenyeken kiemelkedő eredményeket értek el.

AktuálisMOL alapítványtámogatástáncosokSomogy megye