2024.04.25, Csütörtök
Balatonfüreden tartják a SUP-világbajnokságot, nem csak profik jelentkezhetnek
Illusztráció, pixabay.com

Balatonfüreden tartják a SUP-világbajnokságot, nem csak profik jelentkezhetnek

MTI

2021.08.25. 17:00

Ez a bajnokság nem csak a profiknak szól, a nyílt kategóriákba bárki benevezhet, az amatőrök és a szabadidősportolók jelentkezését is várják.

Hirdetés

A profik között 17 versenyző képviseli majd a magyar színeket a szeptember 9. és 12. között Balatonfüreden sorra kerülő SUP-világbajnokságon, amelyre amatőrök jelentkezését is várják - tudatták a szervezők az esemény keddi sajtótájékoztatóján.

A SUP a Stand Up Paddling angol kifejezés rövidítése, a dinamikusan fejlődő új sportágban a versenyzők egy deszkán állva eveznek a vízen. Schmidt Gábor az idén 80 éves Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke és az esemény rendezője felidézte a gyorsasági szakágban aratott tokiói olimpiai sikereket, ahogy fogalmazott: a három arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel szerinte sikerült megfelelni az elődök által felállított mércének.

"Hiszem, hogy hamarosan a SUP is bekerül az ötkarikás játékok programjába, ezért is szerettünk volna vb-t rendezni. Balatonfüreddel remek a kapcsolatunk, bízom benne, hogy jó házigazdák leszünk"

- mondta Schmidt Gábor.

Bárki nevezhet a nyílt kategóriába, akár felfújható deszkával is

A bajnokság üzenete az, hogy ez nem csak profiknak szól, hiszen a nyílt kategóriákba, felfújható deszkával bárki benevezhet, várják is az amatőrök, szabadidősportolók jelentkezését a balaton2021.hu oldalon.

"A magyar kormány 240 millió forinttal támogatja az esemény lebonyolítását, mi pedig ígérhetjük, hogy az MKKSZ-hez méltó színvonalon rendezzük majd meg a világbajnokságot"

- mondta a világbajnokság rendzője.

A profik számára három kategóriában, 18 kilométeren, az úgynevezett technikai számban, illetve 200 méteren lesznek versenyek. Ifj. Foltán László szakágvezető beszámolt arról, hogy miután lezajlottak a válogatók, jó eredményeket remél a kialakult a 17 fős magyar csapattól.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere arról beszélt, hogy településük 50 éve város, és a vb-rendezés lehetősége szép ajándék a számukra, és így fogalmazott:

"A kultúra, a művészet és a bor mellett a sport is egyre fontosabb tényező a városban. Az elmúlt években sok nemzetközi és hazai eseménynek adtunk otthont, s jól illik a sorba a SUP-vb, amelyre sok nézőt várunk"


A SUP-szakágban a balatonfüredi lesz a második világbajnokság, az elsőt két éve, Kínában rendezték.

AktuálisMagyar Kajak-Kenu SzövetségvilágbajnokságBalatonfüredsport