2024.03.28, Csütörtök
ITM: újabb hat megye lakosai jelentkezhetnek a napelemes pályázatra hétfőtől
Illusztráció - Pixabay

ITM: újabb hat megye lakosai jelentkezhetnek a napelemes pályázatra hétfőtől

MTI

2021.12.20. 16:50

Az első szakasz december 6-án indult a Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében lakók számára, a második szakasz múlt héten kezdődött Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megyére vonatkozóan. A felhívás negyedik, utolsó szakasza december 27-én 17:00 órától indul majd a főváros és Pest megye lakói számára.

Hirdetés

Hétfőn indul a lakosságnak szóló napelemes pályázat harmadik szakasza, amelyben újabb hat megye,

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg lakói igényelhetnek támogatást családi házak napelemes rendszerének telepítéséhez, nyílászárók cseréjéhez, fűtés korszerűsítéséhez és akkumulátor telepítéséhez.

A felhívás célja, hogy az átlagjövedelem alatt kereső háztartások környezetszennyező fűtési rendszereit megújuló energiaforráson alapuló, modern és környezetkímélő megoldások váltsák ki, ezzel a háztartások olcsó, saját maguk által termelt áramhoz jussanak, megőrizve a rezsicsökkentés eredményeit - jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a tárca hétfői közleménye szerint.

Steiner Attila hangsúlyozta: a kormány célul tűzte ki, hogy Magyarország 2050-re klímasemleges országgá váljon, így a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglaltaknak megfelelően jelentősen növeli a napenergia-termelést, és tíz év alatt meghatszorozza a kapacitást. Ehhez jelentős állami támogatást kíván biztosítani, amit ez az első nagyszabású, összesen több mint 201 milliárd forint keretösszegű klímavédelmi felhívás is szolgál. A Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve részét képező pályázatnak köszönhetően akár 35 ezer család rezsiterhei csökkenhetnek.

A vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke bruttó 2,9 millió forint, fűtéskorszerűsítéssel együtt 11,3 millió forint.

A jelentkezés feltétele, hogy az ingatlan tulajdonosai 2020. évi összevont jövedelmének egy főre jutó összege nem haladhatja meg a 4 850 000 forintot. A felhívás kiegészült a KATA hatálya alá tartozó személyekkel is, így közülük is jogosultak pályázatot benyújtani a megjelölt jövedelemhatár alatt keresők.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a pályázatok benyújtásának sorrendje nem számít, ugyanis minden, határidőn belül benyújtott kérelmet elbírálnak. Az elbírálás objektív pontozásos rendszer alapján történik, amely előnyben részesíti a gyermeket nevelőket és a fejlesztendő járásokban élőket. A benyújtás feltétele az előzetes kivitelezői megállapodás megkötése valamelyik regisztrált vállalkozóval, ez azonban nem jelenti automatikusan a támogatási kérelem kedvező elbírálását. A kivitelezői szerződés kizárólag akkor lép hatályba, ha a magánszemély valóban részesül is az igényelt támogatásból.

A lakossági felhívás régiónként eltérő időpontokban nyílik meg

Az első szakasz december 6-án indult a Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében lakók számára, a második szakasz múlt héten kezdődött Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megyére vonatkozóan.

A felhívás negyedik, utolsó szakasza december 27-én 17:00 órától indul majd a főváros és Pest megye lakói számára.

A napelem.palyazat.gov.hu oldalon a teljes pályázati felhíváson és mellékletein kívül megtalálható a regisztrált kivitelezők listája, a pályázat benyújtását segítő oktatóvideók, valamint az érdeklődők választ kaphatnak a gyakran előforduló kérdésekre is. Emellett ingyenes segítség igényelhető a Széchenyi Programiroda regionális irodáiban, illetve további kérdésekkel az ÉMI Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatához is lehet fordulni a [email protected] e-mail címen, vagy a 06-30-705-2388 telefonszámon - közölte az ITM.

AktuálisnapelemtámogatáspályázatSomogy megye