2024.04.29, Hétfő
Kiállítás nyílt a legendás labdarúgó, Bene Ferenc relikviáiból
Fotók: Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Kiállítás nyílt a legendás labdarúgó, Bene Ferenc relikviáiból

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal

2024.03.03. 09:00

Kaposvár után, Balatonszárszóra érkezett a kiváló focista mezeit, olimpiai- és bajnoki érmeit is bemutató tárlat.

Hirdetés

A legendás labdarúgó, Bene Ferenc relikviáiból nyílt kiállítás, a balatonszárszói Polgármesteri hivatalban - közölte a Somogy Vármegyei Kormányhivatal. A nyolc vitrinbe rendezett tárgyakat a Puskás Intézet mutatja be a nagyérdeműnek, Kaposvár után immáron a második helyszínen.

 


Bene napjainkig a legsikeresebb somogyi labdarúgó

A tárlatnyitón Neszményi Zsolt főispán köszöntőjében kiemelte, hogy olyan példaképekre van szüksége a világnak, mint amilyen Bene Ferenc volt. A legendás sportoló – aki idén lenne 80 éves – a legsikeresebb somogyi futballista a mai napig.
 

 

1461 mérkőzésen lépett pályára és 1416 gólt szerzett. Rúgta a bőrt klubcsapatokban és a válogatottban egyaránt, itthon és külföldön a legmagasabb szinteken, Európa-bajnokágon, világbajnokságon, olimpián. Bene Ferenc nyolcszor nyert magyar bajnoki címet, háromszor Magyar Kupát, az 1964-es olimpia gólkirálya volt, aranylabdás legenda, aki kétszer is megkapta itthon az Év labdarúgója címet.  

- Nem véletlen tehát, hogy az utánpótlás-nevelésben élen járó kaposvári futballakadémia a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia nevet viseli, ezzel is tisztelegve Somogy vármegye legsikeresebb futballistájának emléke előtt – tette hozzá dr. Neszményi Zsolt.

A legenda fia ajánlotta fel megőrzésre a hagyaték féltve őrzött tárgyait

A kiállításon látható tárgyak Bene Ferenc hagyatékának részei. Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója a tárlatnyitón elmondta, hogy tavaly a neves sportoló fia kereste meg az intézetet azzal, hogy őrizzék meg és kezeljék a hagyatékot, megelőzendő a féltve őrzött tárgyak elkallódását, külföldre kerülését. A tervek szerint a kiállítás anyagát több vidéki helyszínre elviszik, sőt, a határon túli bemutatását is tervezik.
A látogatók Balatonszárszón többek között megnézhetik Bene Ferenc olimpiai és bajnoki aranyérmeit, díjait, kitüntetéseit, az eredeti mezeket, zászlókat, fotókat és műsorfüzeteket is.

AktuálisBalatonszárszóBene FerencÚjpestBalatonszárszó Polgármesteri HivatalBalatonszárszó labdarúgóSomogy megye