2024.04.27, Szombat
Uniós forrásból újult meg a Szentjakabi Bencés Apátság
Fotók: bencesapatsag.smmi.hu, Facebook

Uniós forrásból újult meg a Szentjakabi Bencés Apátság

MTI

2024.03.23. 07:37

Kaposvár legrégebbi, egyben legjelentősebb épített kulturális öröksége, a Szentjakabi Bencés Apátság új látogatóközpontja és múzeuma várja a látogatókat.

Hirdetés

Az önkormányzat közleményében azt írta, a beruházás teljes költségét fedező mintegy 791 millió forint európai uniós pályázati forrásnak köszönhetően a műemlékvédelmi szabályok szigorú betartásával helyreállították a romkertet, az érdeklődőket korhű park, új látogatóközpont és múzeum fogadja korszerű kiállítóterekkel, foglalkoztató- és vetítőtermekkel. A fejlesztésnek köszönhetően a terület interaktív élményelemekkel egészült ki, kikapcsolódási lehetőséget ígérve iskolás csoportoknak, fiataloknak, családoknak is - tették hozzá. Megjegyezték, hogy az önkormányzat Kaposvár turisztikai vonzerejének növekedését várja a beruházástól.
 

Látványterv a fejlesztésről - Fotó: Facebook


A kereszténység egyik legfontosabb magyarországi emlékhelye

Ábrahám Levente, a Rippl-Rónai Múzeum Igazgatója a bencés apátság területén 2014-2016 között tartott régészeti feltárásról korábban azt mondta, hogy az ásatási eredmények a kereszténység egyik legfontosabb magyarországi emlékhelyévé teszik  az 1061-ben alapított apátság területét, a monostor ugyanis egy 9. századi keresztény Karoling-központ romjaira épült.

A leletek szerint a ma a somogyi vármegyeszékhelyhez tartozó Szentjakab az apátság építése előtt a zalavárihoz hasonló kora keresztény központként működhetett a kereszténység határvidékén - mutatott rá az igazgató.

AktuálisKaposvárSzentjakabi Bencés Apátságlátogatóközpontuniós támogatásSzentjakab apátságkereszténység