2024.10.23, Szerda
Somogy vármegyében kezdődött el az Országos Haditorna Verseny
Fotó: illusztráció /honvedkadetkupa.hu

Somogy vármegyében kezdődött el az Országos Haditorna Verseny

MTI

2024.10.01. 12:50

Somogy vármegyei döntővel megkezdődtek az idei Országos Haditorna Verseny vármegyei fordulói kedden.

Győri Tamás százados, a Kaposvári Toborzó Központ megbízott parancsnoka a vármegyeszékhelyen, a Magyar Honvédség Lahner György 2. Ellátóezred sportpályáján újságíróknak beszámolt arról, hogy a részt vevő középiskolások nyolc állomásból álló pályán olyan, a honvédelemhez köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat, mint a fegyveres váltófutás, a kézigránátdobás, az akadálypálya vagy a honvédelmi totó. A vármegyei fordulók november 5-én, Tatán fejeződnek be, a vármegyei döntőkben legjobban szereplő csapatok részvételével zajló országos döntőre 2025 tavaszán, Balatonakarattyán kerül sor - tette hozzá.

 

A honvédelem társadalmasítása az egyik cél

A verseny célja a sport, az egészséges életmód népszerűsítése, a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése, a honvédelmi nevelés, a fiatalok honvédelmi pályára irányítása, a katonák gyakorlótéri foglalkozásának megismertetése. A versenyt más alakulatokkal együtt szervező Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a verseny egyre népszerűbb, tavaly 260 iskolából 340 csapat 1360 diákja vett részt rajta. A vármegyei fordulókon induló diákoknak négyfős csapatokban kell összemérniük felkészültségüket, az egyetlen feltétel, hogy magyar állampolgársággal rendelkező, az idei tanévben 9-12. osztályos középiskolás diákok alkossák a csapatokat.

 

Hogyan vehetnek részt a haditornán?

Jelentkezni a kiküldött felhívásban megadott (vármegyénként eltérő) határidőig, a területileg illetékes toborzó irodán lehet. A sportversenyeken a toborzóktól a "Szeretem, megvédem!" szlogennel elindított tartalékoskampányról is lehet érdeklődni. A tartalékos katonának jelentkezők többletpontokat szerezhetnek a felsőoktatási felvételihez, továbbtanulás esetén pályázhatnak ösztöndíjra, a bruttó 150 ezer forintos szerződéskötési díj és az évi bruttó 600 ezer forintos rendelkezésre állási díj mellett pedig, szolgálatteljesítésük alatt kiemelt illetményt is kapnak - írták. A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság a versenyről szóló, az MTI-hez eljuttatott háttéranyagában kitért arra is, hogy az idei vármegyei fordulók első két helyszíne Kaposvár és Veszprém, de a következő napokban és hetekben minden vármegyében megküzdhetnek egymással a diákcsapatok.

AktuálisKaposvári Toborzó KözpontMagyar HonvédségMagyar Honvédség Lahner György 2. EllátóezredOrszágos Haditorna Verseny