2024.07.14, Vasárnap

4 milliárd forintból épít sertéshizlaldát a Claessens Group Böhönyén

MTI

2018.03.30. 06:00

Magyarország egyik legnagyobb sertéshizlaldáját építteti meg a magyar tulajdonú Claessens Group a Somogy megyei Böhönyén, a 4 milliárd forintos beruházással két éven belül elkészülő négy, összesen 32 ezer férőhelyes épület egyikének bokrétaünnepségét csütörtökön tartották a településhez tartozó Terebezdpusztán.

Claessens Peter, a cégcsoport egyik tulajdonosa az eseményen elmondta: a beruházást saját forrásból, egy korábban elavult komplexum területén valósítják meg környezetkímélő technológiák alkalmazásával, a legmagasabb energiahatékonysági és legszigorúbb állatjóléti elvárásoknak megfelelően.

A belga származású Claessens család 22 évvel ezelőtt vásárolta meg a Dél-Somogyi Állami Gazdaság utódcégét. A család tagjai magyar állampolgárságot kaptak, cégcsoportjuk Somogy legnagyobb állattartójává vált, szarvasmarha tartással, tejtermeléssel, sertéstenyésztéssel és -hizlalással, növénytermesztéssel foglalkozik.

Az MTI érdeklődésére közölte, hogy 2 ezer tehenük van, éves tejtermelésük 20 millió liter, 6 ezer egyedből álló kocaállományuk heteken belül mintegy 8 ezresre nő, az állatok etetéséhez szükséges takarmányt saját szántóföldjükön termelik, valamint környékbeli gazdáktól vásárolják.

A cégcsoporthoz tartozó Claessens Kft., Agrár Kft. és Csicsó Pig Kft. tavaly összesen mintegy 10 milliárd forint árbevételt ért el, ez 25 százalékkal haladta meg az előző évit.

Móring József Attila, a térség kereszténydemokrata, tisztségéért az áprilisi választásokon újrainduló országgyűlési képviselő azt mondta: az állattartásnak komoly hagyományai vannak a környéken, e tevékenység a Claessens Group fejlesztésével még magasabb színvonalon folytatódhat.

 

 

Úgy vélte, a családi gazdaságok mellett van létjogosultságuk a nagyobb üzemeknek is, ezek együttműködéseként nemcsak a magyar emberek asztalára, hanem Európa számos pontjára eljuthat a Magyarországon termelt egészséges élelmiszer.

Zsoldos Márta Piroska, a település független polgármestere elmondta, a cégcsoport most 250 embert alkalmaz, a fejlesztéssel 30-50-nel bővülhet a létszám.

GazdaságSomogy megyeberuházássertéshizlaldaClaessens Grouptejtermelés