2024.03.29, Péntek

Záporok, zivatarok öntözik a talajt

nak.hu, OMSZ

2018.06.05. 11:51

Folytatódik az átlagosnál melegebb, többnyire napos, gomolyfelhős idő többfelé záporokkal, zivatarokkal, néhol egy-egy nagyobb felhőszakadással. Nagyobb területre kiterjedő légköri aszály a héten nem valószínű - áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.

Hirdetés

Az elmúlt hétvégén a zivatarokból, foltokban kialakult felhőszakadásokból elsősorban a keleti országrészben esett, de a már régóta száraz Tolna megyében is hullott végre csapadék. Az elmúlt hét csapadékösszege országosan általában csapadéknyom és 40 mm között alakult, de voltak helyek, ahol egyáltalán nem esett, néhol pedig a 40 mm-t is meghaladta a felhőszakadásokból lezúduló csapadék mennyisége. Ennek megfelelően a talajok felső rétegének nedvesség viszonyai is nagy változatosságot mutatnak az országban. Főként az Alföld északi részén, illetve az Északi-középhegység területén nedves, többfelé sáros a talaj felszínközeli része, de kis területen belül itt is nagy eltérések lehetnek. A Dunántúlon viszont sokfelé igen száraz a talaj. A középső és alsó rétegekben már egységesebb a kép. A 20 és 50 cm közötti mélységben a legtöbb helyen meglehetősen száraz a talaj, ennél mélyebben viszont továbbra is jó a vízellátottság.

Az országban a szántóföldi növényeink közül a repce a magképződés, az őszi búza egyre többfelé a szemfejlődés, a kukorica jellemzően 1 szárcsomós, a napraforgó pedig a szárnövekedés fenológiai állapotban van, a szőlő virágzása lassan véget ér, helyenként már megkezdődött a gyümölcskötődés. Az állományok általában jól fejlődnek, de ezzel együtt a gyomok is, ugyanakkor sokfelé további csapadékra lenne szükség az optimális fejlődéshez.

Ezen a héten a sok napsütés mellett napközben jellemzően megnövekszik a gomolyfelhőzet, és minden nap többfelé számítani lehet záporok, zivatarok kialakulására. A héten várható csapadék összmennyisége 20 mm körül valószínű, de a záporos jellegből adódóan minden nap  nagy lesz a területi változékonyság. Elszórtan főként a hét első felében felhőszakadások is lesznek lokálisan 30 mm-t is meghaladó csapadékkal. A permetezést főként a hét első felére érdemes tervezni, ekkor lesz többnyire gyenge vagy mérsékelt a légmozgás, pénteken és szombaton már nagy területen élénkül meg a szél. A relatív nedvesség értéke a legmelegebb órákban sokfelé süllyed 50% alá, de a légköri aszály – amikor a páratartalom 30% alá csökken, a hőmérséklet pedig 30 fok fölé melegszik – nem lesz jellemző. A kora délutáni órákban általában 26, 30 fokra lehet számítani.

További részletek itt.

Gazdaságcsapadékzáporpermetezésaszályszántóföld