2024.04.25, Csütörtök
Idén dimenziót vált a Balaton egyik legértékesebb kincse
Fotók: Szabadics Zrt., illetve Bernát Benjámin és Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Idén dimenziót vált a Balaton egyik legértékesebb kincse

magyarepitok.hu

2019.05.07. 09:50

A Szabadics Zrt. támogatásával működő Holnapocska táborban a tízéves jubileumon nem csupán az eddig elért eredményeknek örülhetnek; a jövő is kedvező képet mutat.

Hirdetés

Zalaszabarban a Holnapocska Tábor fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelték. Az eseményen Szabadics Zoltán, a Holnapocska Tábor alapítója felidézte, a feleségével, Szabadicsné Rádi Évával 11 éve döntöttek a tábor létrehozásáról. Kezdetben Csapiban olyan gyerekeket nyaraltattak, akiknek szülei nem engedhették meg az ilyen táborokat, majd hét évvel ezelőtt Zalaszabarban indult el a jelenlegi tábor és a köré szervezett élménypark építése.

Szabadicsné Rádi Éva és Szabadics Zoltán a jubileumi ünnepségen


Idén a családi együttlétek is beindultak

Az ünnepségen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is részt vett. Hangsúlyozta, a gyerekek tapasztalt egészségügyi személyzet és lelkes önkéntesek segítségével kapcsolódhatnak ki.

A tábornak helyt adó Zalaszabar látképe - a képre kattintva galéria nyílik

„Miután a táborban gyógyulók egészséges társaikkal játszanak együtt, mindannyian tanulnak a kölcsönös elfogadásról és megértésről”

– tette hozzá. A miniszter kitért arra is, hogy a tábor működése mögött álló Szabadics Zrt. néhány évtizede nyolc alkalmazottal indult, ma pedig közel 300 fős vállalkozásként Nyugat-Magyarország meghatározó gazdasági szereplője.

Az eseményen Novák Katalin, az Emmi államtitkára is felszólalt. Rámutatott, a Gyógyuló Szent Erzsébet-táborok révén a zalaszabari létesítményben idén először olyan táborok is indultak, ahol a szülőkkel, testvérekkel együtt az egész család részese lehet az élményeknek. Hozzátette, évente mintegy 130 ezer gyerek vehet részt jelképes összegért vagy térítésmentesen az országszerte működő Erzsébet-táborokban.


Az élményeken keresztül érkezik a gyógyulás

A jubileumra készült háttéranyagból kiderült, a Holnapocska Tábort első években a szociálisan nehéz helyzetben lévő gyermekeknek szervezték. Később a gyermekotthonokban vagy nevelőszülőknél élő gyermekek is jelentkezhettek.

A táborban az élményterápia eszközét alkalmazzák: a kalandok, a speciális programok, játékok, a nevetés, a közösségi élmény ugyanolyan fontosak a gyógyuláshoz, mint bármely orvosság a kórházi kezelés alatt.

A tábor nyitottsága ugyanakkor felkészíti a gyerekeket a betegségük miatt felmerülő kérdések megválaszolására és a bekövetkező konfliktusokra, amelyeket az első iskolai napon elkerülhetetlenül megtapasztalnak.

A tábort körülvevő élménypark folyamatosan fejlődik a Holnapocskával együtt. A gyógyuló táborok 2012-ben indultak a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai gyermekklinikájáról. Később jelentős előrelépésként az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány támogatásával

országos szintre terjedt ki a gyógyuló táborok köre: azóta hazánk minden pontjáról érkeznek táborozók, Magyarország vezető egészségügyi intézményeinek közreműködésével, számos betegségtípust érintve.

A tábor a Gyógyító Szent Erzsébet Tábor minősítést is megkapta. Szintén komoly fejlődést hozott, hogy nemrég a táborban átadták Magyarország első fix telepítésű hullámvasútját.


Egy év alatt másfélszeresére bővül a vendégek száma

A gyógyuló táborokon túl környezetvédelmi tematikájú táborok és kalandtáborok is vannak az intézményben. A diákok a határon túlról, Kárpátaljáról, Szlovéniából, Szerbiából is érkeznek. Ahogy arról lapunk is beszámolt, az építő táborok is újjáéledtek a Kis-Balatonnál, valamint idén első alkalommal honvédelmi tábor is megrendezésre kerül.

A tíz év alatt összesen 3000 gyermek táborozott Zalaszabarban, ebből 1800-an vettek részt gyógyuló táborokban. Az idei év ehhez képest egy még magasabb szintre emeli a tábort: egyetlen év alatt ugyanis összesen 1500 gyermek érkezik a Holnapocska Táborba, amelyből 950 fő élményterápiás gyógyuló heteken fog részt venni.  

Galéria

AktuálisSzabadics Zrt.társadalmi felelősségvállalásZalaszabarHolnapocska Tábor