2024.02.21, Szerda

40 éve védett a Látrány-puszta

hirbalaton.hu

2017.05.03. 16:29

Az évforduló alkalmából a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága még egy emléktúrát is szervezett, ahol az érdeklődők megismerkedhettek a Somogy megyei természetvédelmi terület különleges értékeivel.

Hirdetés

A Balaton egykori dűnéin kialakult homok pusztán, az életközösségek jelentősen eltérnek a környező löszterületeken kialakultaktól. A homokbuckák, buckaközök és az időszaki vízfolyások széles, lapos völgyei teszik a felszínt mozgalmassá. A változatos felszínen a száraz homokpusztai rétek és a jó vízellátottságú láprétek, üde kaszálórétek és kisebb erdős területek váltják egymást.

A viszonylag kicsi – alig 230 ha-os – természetvédelmi terület növényállománya rendkívül gazdag, a védett fajok száma meghaladja a harmincat, több közülük tíz-, vagy éppen százezres tőszámával tűnik ki. Néhány faj csak itt található a térségben, mint a vidrafű, a fehérmájvirág, a szalmagyopár, vagy a szúnyoglábú bibircsvirág.

Érdekes ipartörténeti emlék a területen található Tukora tanya, melyen az egykori tulajdonos, Tukora Péter a 20. század elején vízimalmot működtetett. A malom épülete jó állapotban ma is látható.

 

Forrás: hirbalaton.hu

Helyi hírekSomogy megyetermészetvédelemévfordulóLátrány-puszta