2024.04.20, Szombat

Javában zajlik a Pontyfogó Világbajnokság Kaposváron

mohosz.hu

2017.09.22. 10:10

2017. szeptember 19-én megkezdődött a XIX. Pontyfogó Világbajnokság, ahol a Desedán kialakított versenypályán huszonhat ország 156 versenyzője, országonként 3 párossal, valamint együtt csapatban indulva küzd meg a világbajnoki címért.

Hirdetés

A nemzeti csapatot Papp József szövetségi kapitány és Tóth Zoltán másodkapitány vezeti, tagjai a Gerencsér Gábor, Banka Pál páros (VB páros 7. és csapat 8. hely 2016-ban, kétszeres OB 2. helyezettek, kétszeres Klubcsapat OB 1. helyezettek); Roskó Péter, Gazdag Zoltán páros (kétszeres Klubcsapat OB páros 1. helyezettek); valamint a Honyák Gábor, Végh Róbert páros és a Halász Attila, Győri Mihály páros.

Ötven évvel ezelőtt, 1967 augusztusában, Dunaújvárosban rendezték meg a CIPS égisze alatt a 14. Édesvízi Sporthorgász Világbajnokságot, mely esemény mérföldkő volt a magyarországi horgászsport életében és egyben elhozta annak fellendülését is. Bő 40 évvel később, 2008 augusztusában szintén hazánk adott otthont a szolnoki versenypályán egy újabb, ezúttal a 15. Női Horgász Világbajnokságnak, ahol a magyar csapat több ezer sporthorgász jelenlétében fényesen csillogó aranyérmet szerzett. Sikeres pályázata eredményeként, közel 10 év szünet után Magyarország ezen év augusztusában ugyanitt, ugyanilyen sikeres világbajnokságot rendezhetett, s versenyzőink ismét szépen csillogó érmekkel lettek gazdagabbak.

Szűk egy hónap után most a somogyi megyeszékhelyen, Kaposváron van a sor, már a Pontyfogó Világbajnokság apropóján. Nem véletlenül esett ide a választás, mivel a több, mint négyszázezer regisztrált magyar horgászból csak a helyileg szervesen ide tartozó Desedán, a verseny színhelyén évről évre több ezer ember váltja ki a szükséges engedélyeket. Maga a szabadidős, rekreációs sporthorgászat bázisára építkező, hivatalosan is sportnak elismert versenyhorgászat eredményessége pedig vetekszik a hagyományos sikersportágakkal is, mivel a versenyzők az elmúlt másfél évtizedben több tucat érmet szállítottak a különböző világversenyekről. Magyarországon mára már elismerten nemzetgazdasági jelentőségű a horgászati és horgászturisztikai ágazat, s az abban elköltött pénz mellett maga a horgász, a horgászturista is fontossá vált az állami költségvetésnek.

Sokan fogtak össze annak érdekében, hogy a világbajnokság gördülékeny, sikeres legyen. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Földművelésügyi Minisztérium, Kaposvár megyei Jogú Város Önkormányzata mellett a „Magyar Csapat” szövetségi sporttámogatási rendszer partner cégei, valamint a jelen rendezvény eseti támogatói biztosították a nyugodt megrendezéshez szükséges pénzügyi hátteret, a segítők pedig biztosítani fogják a verseny nyugalmát és annak tisztaságát. Megtisztelő, hogy a világbajnokság fővédnöki címét dr. Fazekas Sándor, a Földművelésügyi Minisztériumot vezető miniszter vállalta el. Magára a versenyre szerda déltől szombat délig, 72 órás folyamatos időtartamban kerül sor, majd szombaton este 19:00-i kezdettel a Városi Sportcsarnok ad otthont a díjkiosztó ünnepségnek.

 

Forrás: mohosz.hu

Helyi hírek2017Kaposvárpontysporthorgászatvilágbajnokság