2024.04.19, Péntek

Intézet helyett házakban: 140 főnek épül támogatott lakás Somogyban

magyarepitok.hu, aosz.hu

2018.09.13. 09:34

A Szabadics Zrt. kivitelezésében elkészülő 12 lakóépületben a közösségbe integrálva élhetnek majd a Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthonának eddigi lakói.

Hirdetés

Jelentős szociális célú beruházás indul el Somogy megye három településén: 12 darab 181,5 négyzetméteres támogatott lakhatást nyújtó épület kialakítására kerül sor - derül ki az uniós közbeszerzési adatokból. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) finanszírozásával megvalósuló nettó 1,11 milliárd forintos beruházásban Kéthelyen 6, Öreglakon és Somogyváron pedig 3-3 új lakásotthon épül fel a szintén nyugat-dunántúli Szabadics Zrt. kivitelezésében.

 

Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

 

A közösségben élve jobbak az esélyek

A projekt célja az, hogy a Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthonának eddigi lakói a közösségbe integrálva, méltó körülmények között élhessenek. A korábbi zsúfolt, felújításra szoruló intézményi épületi lakhatás kiváltására épülő otthonok fenntartási költsége is alacsonyabb lesz és lehetővé teszik, hogy a gondozottak egyéni igényei nagyobb figyelmet kapjanak. Ezzel együtt a munkahelyi, lakóhelyi és a szabadidős tevékenységek helyszínének különválasztása is jó hatással lesz az érintettekre a szakemberek szerint.

A beruházó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szakvéleménye arra mutat rá, hogy az intézményi környezetből való elköltözés segíti az öngondoskodási készségek és a támogatott döntéshozatal erősítését. Emellett a program azt is elősegíti, hogy a napi életritmus és életvitel kialakításában a gondozottak minél nagyobb önállósággal tudjanak részt venni.

Helyi hírekSzabadics Zrt.SomogyvárKéthelyÖreglakszociális lakás