2024.03.19, Kedd
Átadták a segesdi templomot
miserend.hu

Átadták a segesdi templomot

mti

2019.09.16. 07:00

IV. Béla királyt méltatta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Somogy megyei Segesden, a Szent Lászlóról elnevezett helyi római katolikus templom felújítása alkalmából tartott szentmisén vasárnap.

Hirdetés

A politikus arra emlékeztetett, hogy az uralkodó a tatárjárás végén Segesdről irányította a szinte teljesen elpusztított ország újjáépítését, munkájának köszönhetően a nemzet néhány évtized alatt talpra állt.

Az államtitkár újságíróknak elmondta, hogy a kormány több mint 200 millió forinttal támogatta a templomrekonstrukciót. A döntésben a műemlék épület megőrzése, a hitélet körülményeinek javítása mellett szerepet játszott azt is, hogy IV. Bélához kapcsolódóan Segesd a magyar történelem kiemelt, de sokak által nem ismert helyszíne, amelynek épített öröksége, természeti környezete vonzó lehet a turistáknak.

Kóré Mihály segesdi plébános közölte: a 18. század második felében, barokk stílusban épült Szent László templomban az elmúlt 150 évben nem volt a mostanihoz hasonló nagyságrendű fejlesztés. A beruházás keretében restaurálták a főoltárt, új orgonát vásároltak, korszerűsítették a fűtési rendszert, megújult a templom és a Mária kegykápolna környéke.

Helyi hírekSegesdtemplomműemlékfelújításkereszténység