2024.04.25, Csütörtök
Vadgazdálkodási konferenciát tartottak Kaposváron
vadaszlap.hu

Vadgazdálkodási konferenciát tartottak Kaposváron

kormanyhivatal.hu

2019.10.25. 14:25

Somogy megye vadgazdálkodásának aktualitásai címmel szervezett nagyszabású konferenciát a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége.

Hirdetés

Az éves rendszerességgel tartott rendezvényen elsőként Berend Ferenc, a Somogy Megyei Vadászok Szövetségének elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott a konferencia védnökeként a Somogy megyei vadászati hatóság és a Szövetség kiváló kapcsolatát hangsúlyozta. Az elmúlt évben jelentősen nőtt a nagyvad terítékadata az azt megelőző évhez képest – ismertette a kormánymegbízott. A trófeabírálattal kapcsolatban elmondta: a Somogy Megyei Kormányhivatal vadászati hatóságánál eddig bemutatott trófeák alapján elmondható, hogy jó idény várható mind mennyiségi, mind pedig minőségi tekintetben.

A köszöntőket követően elsőként dr. Zányi Zoltán tartott előadást az afrikai sertéspestis magyarországi aktualitásaival kapcsolatban. A Somogy Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály Élelmiszerlánc- biztonsági és Állategészségügyi Osztályának vezetője a vírus jellemzőiről, terjedéséről, a betegség ismérveiről, a védekezés lehetséges formáiról, valamint a hatályos magyarországi intézkedésekről tartott részletes tájékoztatót mind a házi sertések, mind pedig a vaddisznók vonatkozásában.

Csányi Erika, a Fauna Vadászati Társaság elnöke Somogy megye nagyvad szinkronszámlálásának eredményeit mutatta be.

Balogh Andorné a trófeabírálattal kapcsolatban kiemelte: a kapitális trófeák száma és nagysága az idei évben kiemelkedő eredményeket mutat. Mi sem jelzi ezt jobban, minthogy 2019-ben eddig 18 db kapitális trófeát bírált el a vadászati hatóság, amelyek közül a legnagyobb – mintegy 14,50 kg tömegű – a Karádi Mezőgazdasági Zrt. elejtésében került terítékre – ismertette a Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatal Földművelésügyi Osztályának vezetője.

Kovács Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara szakmai igazgatója az országos vadgazdálkodási alap 2020-2021-es pályázati évének aktualitásaival kapcsolatban mondta el a legfontosabb tudnivalókat, majd Vári Dávid, a magyar vadgasztronómia nagykövete buzdított mindenkit a vadhús fogyasztásának népszerűsítésére.

Horváth Mihály, a SEFAG Zrt. lábodi vadászterületének igazgatója zárta az előadók sorát, aki az aranysakál vadgazdálkodási hatásáról és fegyveres vadászatáról ismertette a gyakorlati tapasztalatokat.

Helyi hírekvadgazdálkodáskonferenciaKaposvár