2020.10.29, Csütörtök

Hirdetés

Harminc fát ültettek el Balatonszentgyörgyön a településfásítási program keretében
Illusztráció: pixabay.com

Harminc fát ültettek el Balatonszentgyörgyön a településfásítási program keretében

Agrárminisztérium

2020.10.08. 09:08

Az Országfásítási Program célja, hogy Magyarország fával borított területeinek aránya 27 százalékra emelkedjen.

Hirdetés

A környezetvédelem és azon belül a klímaváltozás speciális területe az államigazgatásnak, egy olyan közös ügy, ahol összefogásra van szükség a kormányzat, a helyi közösségek, az önkormányzatok, a művészeti élet szereplői és a civil szféra között – jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár Balatonszentgyörgyön. A Somogy megyei településen összesen 30 fát ültettek el az Agrárminisztérium Településfásítási Programja keretében.

Az államtitkár úgy fogalmazott: az Agrárminisztérium a klímaváltozás elleni küzdelemben olyan programot indított el a tavalyi évben, amelyre a rendszerváltozás óta nem volt példa. Az Országfásítási Progam célja, hogy Magyarország fával borított területeinek aránya 27 százalékra emelkedjen. Rácz András kiemelte, hogy a program három elemből áll: az első a magángazdálkodókat segíti, akik a Vidékfejlesztési Program segítségével összesen 20 ezer hektár erdő és ipari célú faültetvény létesítésére igényeltek támogatást egy év alatt.

 

Az aradi vértanúk emlékére 13 fát ültettek el

A környezetügyért felelős államtitkár a program második pilléreként az ország állami tulajdonban lévő erdeinek nagy részét kezelő 21 állami erdőgazdaságot emelte ki. Ezeken a területeken indul az újszülöttek erdeje program, melynek keretében minden megszületett gyermek után 10 fát ültetnek majd el. Rácz András hozzátette: a harmadik szegmens a Településfásítási Program, amelynek keretében összesen 500, 10 ezer alatti lakosú település pályázhatott mintegy 12 ezer fára. A programnak köszönhetően Somogy megyében 25 településen összesen 652 fát ültetnek el az őszi-tavaszi időszakban.

Farkas László Nándor, Balatonszentgyörgy polgármestere jövőbe mutatónak nevezte a Településfásítási Programot, hiszen ennek köszönhetően pótolni tudják az elöregedett fákat.

A település 5 nyírfát, 15 keskenylevelű kőrist és 10 platánfát nyert a pályázaton.

A polgármester elmondta: különleges jelentőséget ad a programnak, hogy az aradi vértanúk emlékére 13 fát ültettek el, a tizennegyedik pedig most, ünnepélyes keretek között Battyhány Lajos miniszterelnökre emlékezve kapott helyet a parkban. 

 

Egész Somogy megye fejlődik

Huszti Gábor, a Somogy Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke mintaértékűnek nevezte a településen tapasztalható környezetvédelmi gondolkodást. Mint mondta, ez a fásítás is része annak a térségben zajló fejlesztésnek, amelynek köszönhetően nem csupán Balatonszentgyörgy, hanem egész Somogy megye fejlődik.

Korsós Judit Lola énekesnő, műsorvezető az eseményen személyes élményeiről mesélve azt hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy már gyermekkorban kialakuljon egy szoros kötődés a természettel, hiszen ezáltal megtanuljuk tisztelni és szeretni a bennünket körülvevő környezetet.  

Helyi hírekBalatonszentgyörgyOrszágfásítási Programkörnyezetvédelem klímaváltozás