2024.03.29, Péntek
Megújult a kaposvári kórház szülészeti épülete
Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Megújult a kaposvári kórház szülészeti épülete

magyarepitok.hu

2021.03.30. 10:00

A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház területén lévő szülészeti épület felújítási munkálatait a LATEREX Építő Zrt. és a Dunántúli Magasépítő Kft. konzorciuma végezte.

Hirdetés

Korábban már beszámoltunk arról, hogy teljes felújításon esik át a kaposvári Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház telephelyén lévő szülészet épülete. A Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) megbízásából készült projekt 1,84 milliárd forint értékben, teljes egészében hazai forrásból valósult meg.

A kivitelezési munkákat a Kaposvár-2019 konzorcium keretén belül; a LATEREX Építő Zrt. és a Dunántúli Magasépítő Kft. végezte el, a kórház vezetésével és műszaki igazgatóságával szoros együttműködésben.

A Lamping József 1929-es tervei alapján épült „szülészeti pavillon” a 90-es évek elején már átesett egy rekonstrukción, akkor kapta a manzárdtetős kialakítású második emeletet. Az azóta eltelt időszakban az épület állaga csak romlott, a kisebb időszakos karbantartásokkal együtt is már szükség volt az épület felújítására és funkcionális fejlesztésére.

 

Megújult az épület előtti díszpark

A jelenlegi projekt során a helyi védelem alatt álló épület kívül-belül teljesen megújult 3500 négyzetméteren.

Kívül a homlokzati jegyek, illetve a domborművek és szobrok megtartásával készült homlokzati hőszigetelés, héjazatcsere, csapadékvíz elleni szigetelés teljes cseréje, a homlokzati nyílászárók teljes cseréjével együtt.

Megújult az épület előtti díszpark, beleértve a főbejárat akadálymentesítését is. Az épület északnyugati részén, a földszinthez csatlakozó régi rakodórámpa helyén, egy, az alagsorhoz csatlakozó új rámpa épült ki a mentők által szállított betegek biztonságos fogadására.

 

A látogatók számára beléptetőrendszert alakítottak ki

Az épület belsejében komplett átalakítást végeztek, amelynek során többek között:

  • újraépítették az összes válaszfalat;
  • újratelepítették a teljes elektromos és épületgépészeti rendszereket;
  • kicserélték a lifteket;
  • egy látványliftet építettek be;
  • új légtechnikai- és klíma rendszerekkel látták el az épületet;
  • kiépítették az akadálymentesítést az épületbe való bejutástól egészen a betegszobákig;
  • egymás mellé helyezték a szülőszoba egységet, összekötve azt a mellette elhelyezett császárműtővel;
  • a betegszobákat saját vizesblokkal látták el;
  • az ambulanciát az alagsorból áthelyezték a tágas és világos 2. emeletre;
  • beléptető rendszert alakítottak ki.

A 2. emeleten a 2018-ban megnyitott Dr. Domány Sándor Humán Reprodukciós Központ változatlan formában működik majd tovább.

 

Kiemelt figyelmet fordítottak az eredeti díszítőelemek megőrzésére

Az ilyen korú épületeknél mindig kihívást jelent, hogy a ház eredeti jellegét és szépségét tiszteletben tartva illesszék be a kor követelményeinek megfelelő technikát: a különböző épületgépészeti hálózatokat, egymástól független légkezelő rendszereket, erős és gyengeáramú vezetékek kilométereit. Ezeket különböző csatornákban, strangokban, álmennyezetekben könnyen kezelhető, takarítható és esztétikus felületek mögé rejtették.

A szabványnak megfelelő, korszerű homlokzati hőszigetelést úgy kellett kialakítani, hogy megmaradjanak az eredeti domborművek és díszítő elemek.

 

A terveknek megfelelően 2021 áprilisában kezdődik a műszaki átadás-átvételi folyamat, a kórház a költözést májusban kezdi meg.

Az épület, a betegellátás színvonalának emelkedése mellett immár megfelel a családbarát szülészet és nőgyógyászat XXI. századi elvárásainak. A szülészet megújult, modern épületében egy helyen biztosítható a nőgyógyászati, szülészeti és reprodukciós ellátás Kaposvár városának, illetve vonzáskörzetének.

 

Galéria

kórházfejlesztésHelyi hírekKaposváregészségügyi fejlesztésSomogy Megyei Kaposi Mór Oktató KórházLaterex Építő Zrt.Dunántúli Magasépítő Kft.