2024.03.29, Péntek
Városnapi rendezvényt szerveznek Siófok várossá válásának 53. évfordulójának alkalmából
Illusztráció: unsplash.com/Barbara Batári

Városnapi rendezvényt szerveznek Siófok várossá válásának 53. évfordulójának alkalmából

siofok.hu

2021.11.15. 17:15

Siófok születésnapja alkalmából a város ajándéka lakóinak az esti Zséda ünnepi koncert, amely a helyi hagyomány szerint Városnapra eső, első adventi gyertya meggyújtása és a városi ünnepi fények felgyúlása után kezdődik a Fő téren.

Hirdetés

"A Városnapon együtt ünnepeljük Siófok várossá válásának évfordulóját. A hagyományosan november utolsó péntekjén rendezett eseményen a városi kitüntetések, díjátadók mellett a helyi egyesületek, alapítványok és civil szervezetek részvételével Jótékonysági vásárt is tart a város. Az első adventi gyertya lángra gyúlását követően Zséda ünnepi koncertje a születésnapi ajándék az ünneplő közönség számára" - invitálnak közös ünneplésre mindnen érdeklődőt a szervezők, olvasható a siófok.hu-n.

 

Az idei évben november 26-ra eső Városnap a "Jó tanuló, jó sportoló" díjátadójával indul a Kálmán Imre Művelődési Központ színháztermében.

Az idei különleges év, hiszen a 2020-as Városnap a járványhelyzet miatt nem került megrendezésre, így a tavalyi év kiválóan teljesítő diákjai is most kapják meg elismerésüket Siófok városától.

 

Kép: siofok.hu

 

A Rózsakertben délután városunk első díszpolgárának, Varga Imrének szobrát leplezik le, melyet művész fia, Varga Tamás alkotott édesapjáról. A jellegzetes bronz és krómacél szobrairól híres, siófoki születésű művész alkotásai városszerte díszítik a tereket és parkokat, de több magyar és külföldi városban álló műve teszi büszkévé a siófoki polgárokat.

A Művelődési Központ előcsarnoka idén is otthont ad a Siófok épületei ábrázoló Mézeskalácsváros Siófok kiállításnak, ami a varázslatos látványa mellett nemes célt is szolgál. A siófoki civilek által kezdeményezett programra idén is helyi ügyes kezű alkotók jelentkeztek, akik közös munkával olyan emblematikus épületekből állítják össze Siófok téli mézeskalács-városképét, mint a Víztorony, a vasútállomás, az óriáskerék vagy éppen a móló végén álló Béke jóságos angyala szobor. A különleges alkotásokra a városnapi megnyitó után a kezdeményezés Facebook oldalán lehet licitálni, a befolyt összeggel egy beteg kisfiút támogatnak a szervezők.

Az intézmény emeleti galériáján később a Tarr Lajos 100 kiállítás is megnyílik. Az akvarelltechnikával alkotó festőművész képei Somogy megye szépségét és természeti gazdagságát hirdették: a töreki táj, a Balaton-part, a somogyi lankák harmóniáját. A 2020-ban Siófoki Települési Értéktárba felvett életművét a születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítással ünnepli a város.

A színházteremben délután Siófok városának kitüntetései – a Díszpolgári címek, a Siófokért Érmek és a Polgármesteri Elismerő Oklevelek – kerülnek átadásra.

A tavalyi és idei évben kiválasztott, a város életében fontos szereppel bíró, a város hírnevének öregbítéséért odaadással tevékenykedő emberek számára Siófok polgármestere, dr. Lengyel Róbert adja át az elismeréseket. Az ünnepségen minden érdeklődőt szeretettel várnak a színházban, a terem befogadóképességének mértékétől függően és az aktuális járványügyi rendelkezéseket szem előtt tartva. A városi kitüntetések átadóján való részvételhez regisztráció és védettségi igazolvány megléte szükséges. Regisztrálni a terem befogadóképességének erejéig a Tourinform irodában hétköznap 8-16 óra között lehet. Személyesen a Víztorony földszintjén (Fő tér 11), telefonon a 84/310-117 számon. A díjátadót a Fő téren elhelyezett kültéri LED falon is élőben követhetjük.

A Fő téren egész nap vár a Jótékonysági vásár, ahol a helyi egyesületek munkáját támogathatjuk a kézzel készített termékeik megvásárlásával. A bevétel 50%-át minden évben egy kijelölt óvodának ajánlják fel.

Siófok születésnapja alkalmából a város ajándéka lakóinak az esti Zséda ünnepi koncert, amely a helyi hagyomány szerint Városnapra eső, első adventi gyertya meggyújtása és a városi ünnepi fények felgyúlása után kezdődik a Fő téren.

Helyi hírekvárosnapi ünnepségsiófokdíjátadáskoncertjótékonysági programrendezvény