2024.04.19, Péntek
Somogy megyében három fiatal, tehetséges művész nyert támogatást a MOL Tehetségtámogató Programjában
Képek: salt.hu

Somogy megyében három fiatal, tehetséges művész nyert támogatást a MOL Tehetségtámogató Programjában

salt.hu

2022.01.11. 10:58

Kaposvárról három fiatal művész pályázott sikerrel a MOL Tehetségtámogató Programra, amely az idei tanévben összesen 20 millió forinttal segíti a 10-23 év közötti tehetségek pályafutását.

Hirdetés

Országszerte összesen 63 fiatal pályázó és csapataik nyertek támogatást, köztük ifjú zenészek, táncosok, vizuális alkotók, előadóművészek, a matematika és a természettudományok mellett az informatika és a csillagászat fiatal művelői, kutatói.

Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be pályázatot, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást.

2021-ben összesen 275 pályázat érkezett be a Tehetségtámogató Program művészet és tudomány kategóriáiban, a megpályázott összeg pedig több mint hatszorosa volt a rendelkezésre álló keretnek. A szakértő zsűri értékelése után a pályázatot kiíró MOL Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy összesen 63 fiatal nyeri el a pályázati támogatást.

A 10-18 éves korosztály legeredményesebb képviselői összesen 15 millió Ft támogatásban részesültek, míg a 19-23 éves, korábban már alapítványi támogatást elnyert fiatalok a Klasszis kategóriában összesen 5 millió Ft-ra pályázhattak.

 

A Somogy megyei győztesek

Bódis Botond – Balassa Bíbor, versenytánc, Kaposvár

A 13 éves táncos pár a standard és latin-amerikai táncok világában is kiemelkedően tehetséges. Párosuk a magyar nemzeti válogatott keret tagja, számtalan országos bajnoki cím birtokosa. A folyamatos fejlődésre törekvő fiatalok elhivatottan készülnek a 2022-ben megrendezendő Magyar Bajnokságra. A felkészülés során a pályázati támogatás révén edzőtáborokban, versenyeken és magánórákon vehetnek részt.

 

 

Magyary Timót Gergely, szaxofon, Kaposvár

A 17 éves fiatal jelenleg a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium szaxofon tanszakos hallgatója, valamint a Kaposvári Fúvószenekar tagja. 2021-ben tehetségét a Youth of Music International Competition nemzetközi versenyen szóló szaxofon kategóriában az előkelő első hellyel jutalmazta a zsűri. A pályázati támogatás révén értékes alt- és szoprán szaxofonjainak biztonságos szállításához speciális duplatokot kíván beszerezni.

A zsűri tagjai idén Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója, Pázmány Karolina Ágnes vizuálisnevelés–tanár, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanszékvezető-helyettese és Pertis Szabolcs matematika–fizika szakos tanár, népzenész voltak. Elsődleges bírálati szempontjuk a pályázók eddigi eredményessége és jelenlegi igényük indokoltsága volt. Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be pályázatot, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást.
 


A MOL közhasznú alapítványán keresztül 2006 óta karolja fel a fiatal tehetségeket; eddig több mint 3000 művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatal fejlődését segítette. A támogatottak teljes listája a MOL Alapítvány honlapján érhető el:  https://molalapitvany.hu/tamogatott/2020-21-muveszet-tudomany

Helyi hírekKaposvártehetségtehetséggondozáselőadóművészpályázat