2024.04.19, Péntek
Így lép előre a magyar üvegipar: kezdetét vette a Sişecam első európai üveggyárának építkezése Kaposváron

Így lép előre a magyar üvegipar: kezdetét vette a Sişecam első európai üveggyárának építkezése Kaposváron

magyarepitok.hu

2022.08.09. 15:10

A somogyi megyeszékhelyen a Şişecam török vállalat fejlesztésében egy világszínvonalú üvegcsomagoló-anyag gyár létesül, melynek mélyépítési munkálatai a BAUER Magyarország munkájával valósulnak meg.

Hirdetés

Kaposvárra érkezik a világ második legnagyobb üveggyára: a négy kontinensen, 14 országra kiterjedő gyártási és több mint 150 országba irányuló értékesítési tevékenységgel rendelkező üveggyár, a Şişecam Kaposvárt választotta az első európai üveg csomagolóanyag üzeme helyszínéül.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a somogyi megyeszékhelyen 73 milliárd forintos beruházást hajt végre a török cég. A fejlesztéshez a kormány 14 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít, amelynek nyomán 330 új munkahely jön létre.

A versenyképesség növelése és a magasabb hozzáadott értékű iparágak megerősítése és Kaposvárra hozatala érdekében két ipari parkot is létrehoznak: az egyiket egy 170 hektáros területen alakítják ki, emellett pedig bővítik a keleti ipari parkot is, ahol a Şişecam fog elhelyezkedni.

A területen már megkezdődött a létesítmény kialakítása , ahol a Synergy Construction Hungary Kft., a BAUER Magyarország Speciális Mélyépítő Kft.-t bízta meg a komplex mélyépítési feladatokkal.
 


Árpád-kori település nyomaira bukkantak az építkezés során

A projekt előrehaladásával kapcsolatban Hadnagy Dániel, a BAUER Magyarország Kft. projektvezetője informálta lapunkat. A szakemberek feladatköre kiterjed a teljes csarnok, valamint kiszolgáló épületeinek cölöpalapozására. Az építkezési munkálatok 2022. januárban vették kezdetüket, ahol mint kiderült, Közép-Európa egyik legnagyobb avar kori vasműves telepére bukkantak a földmunkák során:

A beruházás területén ugyanis többek között a kései avar és az Árpád-korból származó téglaégetőket, kemencéket, kutakat, továbbá csontvázat is találtak a régészek.

A február végén kezdődött feltárásokkal párhuzamosan sor került a területek átadására is, amely apropóján azt is megtudtuk, hogy a cölöpözés megkezdése előtt a szakemberek előbb speciális CPT szondázás segítségével határozták meg a talajrétegek tulajdonságait.

A folyamat során több mint 3500 méter hosszúságban, összesen 122 db szondát fúrtak le, melyek közel 24 méteres mélységben adtak képet a talajviszonyokról. Áprilisban ezt követően több területet is kijelöltek, majd a régészekkel is együttműködve, tesztcölöpözést végeztek a teherbírás megállapítása érdekében.
 

Nem csak hatékonyabb, de sokkal környezetkímélőbb is a technológia, amit alkalmaznak

Hadnagy Dániel az aktuálisan zajló feladatok kapcsán elmondta, az épület termelői részében már sikeresen lefolytak a tesztcölöpözések és a statikus próbaterhelések, június elején pedig egy speciális és a hagyományostól eltérő, úgynevezett „soft foundation” eljárással kezdődtek meg a tényleges cölöpfúrások.

„A módszer lényege, hogy a szerkezeti terheket nem merev mélyalapozással vesszük fel, hanem a talajkörnyezetet javítjuk fel, hogy utána síkalapozással lehessen tervezni/alapozni. Így az épület alapozása már nem csak “pontszerű“ lesz, hanem felület menti (nem szükséges pl. gerendarács a padlólemezbe), ami különösen nagy padlóterhelésű épületek esetén hasznos” – fejtette ki az eljárást a projektvezető.

Hozzátette, a talajjavítás másik nagy előnye, hogy a talajt nem cserélik, vagy áthidalják, hanem a terhelést egy megfelelő teherbírású, mélyebb rétegre vezetik le. Ezáltal kevesebb alapanyagra van szükség, továbbá kevesebb a hulladék is. Ez utóbbit a cég különleges, teljes talajkiszorításos cölöpözési technológiája (FDP) is elősegíti, amelynek a hagyományos cölöpözési technológiákhoz képest (pl. CFA) alig 20% a talajhulladék-képzése. A szakember kiemelte:

„A tervezett alapozás tehát zöldebb és termelékenyebb alternatíva, tekintve, hogy a cölöpök visszavésése is elhagyható sok esetben, ezen felül betonacélra sincs szükség, ami a mai nyersanyaghiányos világban egy igazán pozitív/értékelendő szempont.”

 

Hetente mintegy 4,5 kilométernyi speciális cölöpöt helyeznek el a talajba

A projekt Kaposvár történetének legnagyobb zöldmezős beruházásának számít, melynek nagyságrendjéhez a területen létrejött furatok száma is illeszkedik. A projektvezető az elhelyezett cölöpök mennyiségét illetően elmondta,

hetente hozzávetőleg 4500 méternyi cölöpöt fúrnak le a talajba, a projekt végére pedig ez a szám akár a 80.000 métert is elérheti.

 

Helyszíni betongyár is létesült az építőalapanyag folyamatos biztosítása érdekében

Az építkezésen egyszerre két cölöpfúró gép is dolgozik, továbbá a helyszínen egy nagy kapacitású betongyár is létesült, amely folyamatosan szolgáltatja a szükséges betonmennyiséget. Ennek köszönhetően a munkálatok több helyszínen is párhuzamosan zajlanak, és sorban kerülnek átadásra.

„Az üzem egészét tekintve elmondhatjuk, hogy már körülbelül 18%-os készültségben járunk az elkészült cölöpöket illetően, a teljes cölöpözéssel pedig várhatóan ősz végére végzünk”

 – emelte ki végezetül a projektvezető.

A Şişecam magyarországi beruházása évi nettó 330 000 tonnás termelési kapacitással fog rendelkezni, a létesítmény pedig a tervek szerint 2025-ben éri majd el a teljes termelési kapacitását.

Galéria

Helyi hírekKaposvárüzemépítésmélyépítéscsarnoképítésBauer Magyarország Speciális Mélyépítő Kft.