2024.04.30, Kedd
A DBR-Siókom koordinálná a dél-dunántúl hulladékgyűjtését
Kép: siofok.hu

A DBR-Siókom koordinálná a dél-dunántúl hulladékgyűjtését

siofok.hu

2022.10.21. 14:28

Nagykanizsai partnerével nyújtott be pályázatot erre a feladatra a siófoki társaság.

Hirdetés

Jövő nyáron kikerül a kötelező önkormányzati feladatok amúgy is egyre szűkülő köréből a hulladékszállítás- és kezelés. Az állami koncessziót a Mol nyerte el 35 évre, s 2023. júliusától az olajtársaság, illetve partnerei, alvállalkozói végzik a hulladék begyűjtését, szállítását és feldolgozását - olvasható Siófok városi honlapján.

Milyen szerepe lehet ebben a Siókom Nonprofit Kft.-nek, milyen jövő várhat ennek ismeretében a Siófok és a környező önkormányzatok tulajdonában lévő társaságra? - kérdeztük Kerekes Roland ügyvezetőtől. A Siókom jelenleg gyűjtő-szállító alvállalkozója a DBR Nonprofit Kft.-nek, melyet a régió három önkormányzati társulása, a dél-balatoni, a délnyugat-balatoni és a marcali hozott létre, továbbá üzemeltetője a somi hulladékkezelő telepnek.

„A hulladékgazdálkodást három területre bontja szét a Mol a tervek szerint – mondta a Siófoki Híreknek Kerekes Roland. – Gyűjtés-szállításra, létesítmény-üzemeltetésre és a lerakók működtetésére. 

A gyűjtés-szállítást országosan hat régiókoordinátor végzi majd, a dél-dunántúli régió koordinátori szerepére a DBR-Siókom, valamint a nagykanizsai szolgáltató közös konzorciuma is ajánlatot tett.

Ha ezt a jogot elnyerjük, akkor a nagykanizsai társasághoz és hozzánk tartozhat a pécsi, dunaújvárosi, szekszárdi, kaposvári, zalaegerszegi és siófoki térség, vagyis hét-nyolc jelenlegi közszolgáltató tevékenységének koordinálása. Rajtunk kívül még két pályázó van, bízunk benne, hogy szakmai felkészültségünk alapján sikerül megkapnunk ezt a feladatot. A létesítmények közül a somi optikai és mechanikai válogatót üzemeltetné a továbbiakban is a Siókom, a somi és ordacsehi lerakókat pedig a DBR. Friss hír, hogy anno a hulladékgazdálkodás uniós támogatású megújítására (ennek keretében épült fel többek között a somi hulladékkezelő telep) létrejött régiós ISPA-konzorcium megnyerte az ordacsehi lerakó tulajdonjogáért indított birtokpert az NHSZ Zöldfokkal szemben. Ami még a Siókomot illeti, elképzelhető, hogy kötelező profiltisztítás miatt a gyűjtés-szállítás a DBR-hez kerül, de ez csak adminisztratív változást jelent. A városüzemeltetési, zöldterület-fenntartási feladatok a Siókomnál maradnak. Úgy vélem, van jövője a Siókomnak, mely az elmúlt időszak fejlesztései révén ma már megkerülhetetlen szereplője a térség hulladékgazdálkodásának.”

Év végéig eldől, kik lesznek a régiókoordinátorok és jövő júliusban indul a rendszer, mely évi ötmillió tonna lakossági hulladék begyűjtését, ártalmatlanítását és hasznosítását jelenti. A dél-dunántúli régió felett diszponáló társaságra 895 település, félmillió ingatlan 300 ezer tonnányi vegyeshulladéka vár; a DBR jelenleg 113 településről 60 ezer tonnát gyűjt be. Kerekes Roland hozzátette: amit a lakosság érzékel majd a változásból, az az, hogy bővülni fog a hulladékudvarok nyitvatartása (a díjszabást az állami energetikai hivatal állapítja meg), és várható, hogy bevezetik az ételmaradékok elkülönített gyűjtését is. Továbbá – tette hozzá az ügyvezető – mivel a hulladékgazdálkodás a jövőben nem önkormányzati, hanem kormányrendeletekben lesz szabályozva, ez az eddiginél szorosabb együttműködést feltételez a mindenkori közszolgáltató és a lakosság között.

 

Tíz új jármű

Igyekeznek megújítani a Siókom gyűjtőjárműflottáját is; tíz új kukásautó beszerzése van folyamatban, öt Európai Uniós, öt pedig saját forrásból.

F. I.

Helyi híreksiófokhulladékkezelés