2024.04.30, Kedd
Október az idősek hónapja - a somogy megyei rendőrség tanácsai a csalók ellen időseknek
Illusztráció, pixabay.com

Október az idősek hónapja - a somogy megyei rendőrség tanácsai a csalók ellen időseknek

MTI

2022.10.23. 10:00

Fogadja meg tanácsainkat, és jó eséllyel elkerülheti, hogy csalók és trükkös tolvajok áldozatává váljon!

Hirdetés

Október az idősek hónapja

 

Az egyedül élő nyugdíjasok, idős emberek sokszor esnek csalók áldozatául, úgy is fogalmazhatunk, hogy a bűnözők „könnyű célpontnak” tekintik őket - olvasható Siófok városi honlapján.

Életkori, fizikai, mentális sajátosságaikból, állapotukból adódóan sérülékenyebbek, kiszolgáltatottabbak egyes bűncselekményekkel – lopás, csalás, esetenként rablás - szemben.

Az esetek nagy többségében a sértetti „közreműködés” is felelős a bűncselekmény bekövetkezéséért. Az elkövetők az idős, egyedül élő emberek jóhiszeműségét, segítőkészségét, hiszékenységét kihasználva a legkülönbözőbb legendákkal és történetekkel a kiszemelt áldozat bizalmába férkőznek, elérik, hogy beengedje őket lakásába, majd figyelmét elterelve az otthon tartott értékeket és készpénzt megszerzik. Ezek a történetek, legendák változatosak, szinte kifogyhatatlanok, igyekeznek a napi aktualitásokhoz igazítani azokat.

Unokázós csalás

Az elmúlt időszakban többször előfordult az országban – egy alkalommal sajnos megyénkben is -, az ún. „unokázós” csalás, melynek során a nagyszülőt hívják telefonon magukat családtagnak (fiának, unokájának) kiadó személyek és a nevében baleset vagy károkozás miatt sürgős anyagi segítséget kérnek.

Mielőtt bármit tesz:

-Ellenőrizze a telefonon segítséget kérő személyt, valóban az unokája, hozzátartozója-e!

-Tegyen fel neki ellenőrző kérdéseket, melyekre a választ egy idegen nem tudhatja!

-Tegye le a telefont és hívja fel rokonát!

-Ne hagyja, hogy sürgessék!

-Ne adjon át pénzt ismeretlen személynek!

Az internet a számtalan előnye mellett veszélyeket is a rejt a felhasználóknak. A bűnözők a valós élethez hasonlóan a kibertérben is megpróbálják megtéveszteni az embereket, hogy ezzel bevételre tegyenek szert. A személyes találkozás hiánya és az internet nyújtotta anonimitás jelentősen megkönnyíti a csalók munkáját! Az esetek egy részében közvetlenül az anyagi javak, más esetekben bankkártya vagy online banki adatok megszerzése a cél.

Romantikus csalás

Az internetes társkeresőknek, randioldalaknak, appoknak és általában a közösségi oldalaknak köszönhetően a lehetőségek szélesre nyíltak a társat keresők előtt. A bűnözők is felismerték az ebben rejlő lehetőségeket. A csalók jellemzően az online párkereső oldalakon nézik ki célpontjaikat, de néha a közösségi oldalakon vagy e-mailben veszik fel a kapcsolatot.

Melyek a gyanús jelek?

Ha valaki rövid ismeretség után azt mondja, hogy odavan Önért vagy fülig szerelmes. Az üzenetek megfogalmazása semmitmondó, általánosságokat tartalmaz. A küldő online profilja nem egyezik azzal, amit magáról állít. Ha intim képeket vagy videót kér Öntől! Megpróbál a bizalmába férkőzni és rávenni arra, hogy küldjön neki pénzt, ajándékot vagy adja meg bankkártyája vagy netbankjának belépési adatait.

Hogyan előzheti meg, hogy áldozattá váljon?

Legyen nagyon óvatos, hogy mennyi személyes információt oszt meg magáról a közösségi médiában és a párkereső oldalakon!

Mindig gondoljon a lehetséges veszélyekre! A csalók a legismertebb online oldalakat használják. Ne kapkodja el a dolgokat, tegyen fel Ön is kérdéseket! Keressen rá az illető fotójára és profiljára, hogy szerepel-e más oldalakon is!

Figyeljen a helyesírási és nyelvtani hibákra, a következetlenségekre és a kifogásokra, például, hogy a csalók kamerája nem működik!

Ne osszon meg kompromittáló dolgokat magáról, amivel később megzsarolhatják!

Mielőtt személyesen találkozik valakivel, mondja el a családjának és a barátainak, hová megy!

Legyen óvatos, ha pénzt kérnek Öntől! Soha ne küldjön pénzt, ne adja meg bankkártya- vagy online banki adatait, és ne küldjön másolatot okmányairól!

Mit tehet, ha áldozattá vált?

Azonnal szakítson meg minden kapcsolatot!

Ha tudja, mentse el a beszélgetések tartalmát!

Tegyen feljelentést a rendőrségen!

Jelezze a problémát azon a párkereső oldalon is, ahol a csalóval kapcsolatba került!

Ha megadta a banki adatait, azonnal értesítse a bankot!

A rendőrség további biztonsági tanácsai idős, egyedül élő embereknek:

-A legfontosabb tanácsunk, hogy SOHA ne engedjen idegeneket a lakásába, udvarába! A lakásajtókat, kertkapukat tartsa zárva a nappali órákban is!

-Ajtónyitás előtt mindig győződjön meg arról, hogy ki áll az ajtó előtt! Ajtajára szereltessen biztonsági láncot!

-Alaposan ellenőrizze a hivatalos személy igazolványát, szolgáltatóhoz, hivatalhoz, hatósághoz való tartozását! A rendőr és a tűzoltó sem kivétel.

-A víz-, áram- és gáz-, telefon-, kábeltv szolgáltató, nyugdíjfolyósító, egészségpénztár munkatársai senkinek nem visznek házhoz pénzt!

-A közműszolgáltatók karbantartást, javítást előzetes bejelentés alapján végeznek, erről az állampolgárokat hivatalos levélben vagy közleményben értesítik.

-Pénzt csak a postás visz házhoz és az nem hamis!

-Idegen kérésére ne váltson pénzt!

-A megtakarított pénzét lehetőség szerint tartsa bankban! Amennyiben mégis tart otthon nagyobb összeget, idegenek előtt ne vegye elő!

-Családtagjai helyett ne fizessen ki tartozást, ne vegyen át nekik hozott pénzt, csak akkor, ha ezt előre megbeszélték! Egyéb esetben kérje meg az idegen személyt, hogy jöjjön vissza később, amikor hozzátartozói otthon tartózkodnak!

-Óvakodjon a házaló árusoktól, a rosszullétre, betegségre hivatkozó idegenektől!

-Éljen „egészséges” bizalmatlansággal, gyanakvással az Önt felkereső idegen személyekkel kapcsolatban!

Amennyiben a hívatlanul érkező idegen személlyel szemben kételyei merülnének fel – a lakásba, udvarba történő beengedés előtt –, kérjen segítséget rokonoktól, szomszédoktól, szükség esetén hívja a Rendőrséget az éjjel-nappal hívható 107-es vagy a 112-es általános segélyhívó számokon.

Fogadja meg tanácsainkat, és jó eséllyel elkerülheti, hogy csalók és trükkös tolvajok áldozatává váljon!

 

  SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG

Bűnmegelőzési Osztály

7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14/c. Pf.:121

TEL:82/502-700-2732, FAX:82/502-700-2772

E-mail:[email protected]

Helyi híreksiófoknyugdíjasSomogy Megyei Rendőr-főkapitányság