2024.03.28, Csütörtök
A legapróbbakat támogatta a Somogy megyei kormányhivatal a koraszülöttek világnapja alkalmából
Kép: Somogy Megyei Kormányhivatal

A legapróbbakat támogatta a Somogy megyei kormányhivatal a koraszülöttek világnapja alkalmából

Somogy Megyei Kormányhivatal

2022.11.27. 10:00

November 17-e, a koraszülöttek világnapja. Ennek alkalmából a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Mátrix Osztályának juttatott el speciális ajándékokat a kormányhivatal.

Hirdetés

A gyermekosztályon működő koraszülött és koraszülött intenzív (PIC) egység fennállása óta már több tucatnyi koraszülött babát gyógyított, gondozott. Munkájukra nagy szükség van, hiszen Magyarországon évente mintegy nyolcezer gyerek jön koraszülöttként, vagyis a 37. terhességi hét előtt a világra. Somogyban ez a szám az összes születési szám mintegy 10 százaléka. Tavaly 247 kisbaba született a vártnál előbb megyénkben - olvasható a Somogy Megyei Kormányhivatal honlapján.

A koraszülöttellátás során speciális eszközökre, inkubátorokra van szüksége a szakembereknek, hogy a kicsik a legjobb ellátást kapják, de legalább ilyen fontos, hogy biztonságban érezzék magukat. Ezt segítik azok a kis horgolt polipok, melyek ötlete Dániából indult, s amiket most a kelevízi önkormányzat közfoglalkoztatottjai készítettek el.

A 10 darab horgolt polipot és puha takarókat Hornyák Valéria, a kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály vezetője és Vargáné Balatincz Krisztina, Kelevíz polgármestere adta át a kórház ápolási igazgatójának ,dr. Héra Eszternek , valamint a gyermekosztály vezetőjének, dr. Major Andreának.

Az osztályvezető a horgolt polipokkal kapcsolatban elmondta, hogy nem csupán aranyosak, hanem annál sokkal fontosabb funkciójuk van, a kis csápokat – a köldökzsinórhoz hasonlóan - a babák meg tudják fogni, amitől olyan biztonságban érzik magukat, mintha az anyaméhben lennének.

 

 

Mindezek mellett egy óriási textilpolippal is gazdagodott a gyermekosztály, ez volt ugyanis a hivatal idei pályaválasztási kiállításának kabalaállata, ami most új otthonra talált.

 

 

A lila szín a koraszülöttek világnapjának szimbólumává vált, így aki november 17-én lila színű ruhát, szalagot, cipőt visel a koraszülöttként született kisbabákra hívja fel a figyelmet.

Helyi hírekKoraszülöttek VilágnapjaSomogy Megyei Kormányhivataltámogatás