2024.04.26, Péntek
Változik a siófoki helyi autóbusz-menetrend 2023. január 1-től
Illusztráció, unslpash.com

Változik a siófoki helyi autóbusz-menetrend 2023. január 1-től

siofok.hu

2023.01.01. 10:00

Siófok Város Önkormányzata tájékoztatja a tömegközlekedéssel utazókat, hogy 2023. január 1-től kisebb változások lépnek érvénybe a helyi autóbuszok menetrendjében.

Hirdetés

2023. január 1-től kis mértékben módosul több vonalon a helyi autóbuszok közlekedése. A tavaly bevezetett új hálózat és menetrend mind főszezonban, mind szezonon kívül bizonyította, hogy egy jobb szolgáltatás vonzóbb az utasok számára. Főszezonban és azon túl is jelentősen növekedett az utasszám, és jellemzően meghaladta a 2019-es, covid előtti számokat is - számolt be róla Siófok városi honlapja.

A pontos utasigények megismerésére egy hétköznap, valamint két hétvégi napon utasszámlálásokra került sor a teljes üzemidőben, októberben. A mérés eredményeképp láthatóvá váltak azok a járatok, amelyeket az őszi-téli időszakban nem, vagy jellemzően csak az útvonal egy részén használ az utazóközönség. Az aktuális energiaválság és az emelkedő üzemeltetési költségek miatt pedig különösen fontos, hogy az autóbuszok akkor és ott közlekedjenek, ahol arra valóban szükség van. Ezt szem előtt tartva, a megrendelő Önkormányzat kénytelen kismértékű korrekciót megvalósítani, amely sok más hazai várossal ellentétben Siófokon csak minimális, és egyáltalán nem érinti a nagy forgalmú viszonylatokat és időszakokat.

Az 1-es autóbuszok a továbbiakban a Vitorlás utcai aluljárón át közlekednek mindkét irányban. A módosítás nyomán a téli időszakban felhagyásra kerül Indóház utca megállóhely, helyette a járat Városháza megállóhelyet érinti. Az intézkedés következtében a járat jobb belvárosi kapcsolatot biztosít. Az utolsó 1-es járat az Autóbusz-állomásról csak akkor indul el, ha ott van felszálló utas és csak addig közlekedik, ameddig van utasa. Ez a járat visszairányú utazásra nem vehető igénybe januártól.

2-es viszonylat belső szakaszán, azaz az Autóbusz-állomás és a Gábor Áron utca közötti új betétjárat létesül 2A jelzéssel, amely felváltva fog közlekedni a 2-es járatokkal az alacsonyabb forgalmú időszakokban, azaz esténként, hétvégén, illetve munkanapokon napközben a csúcsidőszakok között. A belső területeken az ellátás sűrűsége nem változik. Tanítási időszakban, vasárnap esténként 18:05-kor pedig plusz járat indul a kollégiumba történő eljutást segítendő a 2A-s viszonylat útvonalán.

Új, összevont körjárat indul az alacsony forgalmú időszakokban az Autóbusz-állomás – Városháza - Koch Róbert utca – Szőlőhegy út - Somogyfok – Vécsey Károly utca – Vitorlás utcai aluljáró - Autóbusz-állomás útvonalon 18-as jelzéssel. Az új viszonylat bevezetésével, az 1-es járatok belső szakaszának a 8-as járattal történő összevonásával hatékonyabb teljesítményfelhasználás biztosítható. A 18-as és az 1-es járatok felváltva közlekednek, hozzávetőlegesen minden második 1-es járat helyett közlekedik 18-as. A járatok a korábbinál jobb csatlakozást biztosítanak az InterCity vonatokhoz.

14-es járatok helyett a szezonon kívüli időszakban a továbbiakban a 14A és a 1-es járatok, míg a 24-es járatok helyett 2-es, 2A és 4-es járatok közlekednek. Hévégén este 20:07-kor többletjárat indul az Autóbusz-állomásról a 14A vonalán.

7-es vonalon munkaszüneti napokon a délutáni járat nem közlekedik januártól. A hétköznapi utolsó járatnál, amennyiben Somogyfokon túl nincs utas, az autóbusz nem közlekedik tovább Törekiig, és ez a járat Törekiből visszairányú utazásra nem vehető igénybe januártól.

Az új változások mellett kérjük vegyék figyelembe az ünnepi időszak közlekedési rendjét is.

Köszönjük megértésüket! 

Helyi híreksiófokautóbuszmenetrend változás