2024.04.19, Péntek
Új területeken tör előre a magyar földgáz-infrastruktúra fejlesztés somogyi gyökerű zászlóshajója
Fotók: VABEKO

Új területeken tör előre a magyar földgáz-infrastruktúra fejlesztés somogyi gyökerű zászlóshajója

magyarepitok.hu

2023.02.02. 15:27

Kulcsfontosságú gáztározók karbantartását végzi immár évek óta, és jelentős nemzetközi projektekben kap szerepet, mégis csak kevésbé ismert a VABEKO Kft. neve. Bemutatjuk a siófoki központú magyar vállalat történetét, alapértékeit és jövőbeli terveit.

Hirdetés

A földgázprojektek mellett egyre jelentősebb szerepet kapnak a klasszikus közművek (ivóvíz, szennyvíz, villamosenergia) területén elvégzett projektek a VABEKO Kft. portfoliójában – értesült lapunk a több mint három évtizedes múlttal bíró szénhidrogén- és építőipari vállalattól.


A minőség és a gyorsaság kezdettől fogva alapérték volt

A közlemény részletesen bemutatja a jelenleg 137 főt foglalkoztató, 2021-ben 26,17 milliárdos árbevétellel záró társaság mérföldköveit is. A siófoki székhellyel bíró céget 1990-ben elsősorban térségi földgáz ipari létesítmények tervezésére, engedélyeztetésére alapították. Rövidesen bővítették a profilt, kivitelezési és karbantartási munkákat is vállalva.

A folytatásban a magyar tulajdonban levő VABEKO Kft. sikerrel nyert teret

  • a különféle teljesítményű új gázátadó állomások,
  • állomási rekonstrukciók,
  • és nyomásszabályzó állomások tervezésében és kivitelezésében.

Ebben az időszakban többek közt a MOL Nyrt. és a Földgázszállító Zrt. beruházásait kivitelezte a társaság. A beszámoló külön hangsúlyozta a vállalat erényeként a jó minőségű és határidőre történő teljesítést.


Fontos gáztározók karbantartását végzik immár évek óta

A további profilbővítés eredményeként 2011-ben ért el a cég egy újabb mérföldkőhöz, amikor az E-ON Zrt. üzemeltetésében lévő kereskedelmi gáztározók felszíni létesítményeinek karbantartási munkáira kiírt pályázaton bizonyult nyertesnek. Ezeket a munkákat azóta is a társaság végzi.

Újabb jelentős eredmény volt, amikor az MMBF Zrt. 2015-ben kiírt pályázaton elnyerték az algyői Szöreg-1 biztonsági földgáztároló felszíni létesítményeinek a karbantartási munkáit. Ez szintén a mai napig a VABEKO Kft. feladatát képezi.


Jelentős nemzetközi projektekben is kulcsszerepben a VABEKO

A vállalati összegzés a legfőbb referenciákra is kitért. Eszerint a VABEKO Kft. valósította meg többek közt a Tatabányai, a Mátrai és a Gönyűi Hőerőmű gázellátását, emellett a Dunai Hőerőmű részére egy 170 em3/h kapacitású gázátadó állomást is épített.

Ugyanakkor kiemelt beruházásként szintén a társaság referenciáit gazdagítja a Horvát Tranzit földgázvezeték, illetve a Szlovák Tranzit földgázvezeték esetében szakaszoló és nemzetközi mérőállomás építése, valamint a Román Tranzit gázvezetéken a csanádpalotai nemzetközi mérőállomás építése.

Szintén a vállalat referenciái közé tartozik a Szerb-Magyar interkonnektor projektben való részvétel, amelynek köszönhetően 2021 októbere óta Szerbiából is érkezhet földgáz Magyarországra. Ebben a fejlesztésben a kiskundorozsmai nemzetközi mérőállomás generálkivitelezését oldotta meg a VABEKO Kft.


Fontos alapérték a teljesítmény megbecsülése

A vállalat profiljába a tervezés és a kivitelezés mellett az anyagvizsgálat is beletartozik: a laboratóriumuk fő tevékenysége fémes alapanyagok, hegesztett szerkezetek, acélszerkezetek, nyomástartó edények, berendezések, kazánok, ipari (technológiai) csővezetékek, tartályok helyszíni vizsgálata, állapotellenőrzése és varratvizsgálata.

A vállalat legfőbb értékeit összegezve az alábbiakat jelölték meg:

  • pontos, magas színvonalú szakmai munka;
  • motivált, sikeréhes munkavállalók, teljesítményük elismerése, megbecsülése által;
  • a magas szintű szakmai problémamegoldó készség és bátorság az új kihívások tekintetében.

 

Immár a megújuló erőforrások és az újrahasznosítás is a fókuszban

A beszámoló külön kitér arra a stratégiai elemre, miszerint a cég a gáziparban betöltött évtizedes meghatározó szerepre építve a diverzifikált működésre törekszik. „Az elmúlt időszakban szállítóvezeték kiváltások és a gáztározókhoz kapcsolódó technológiai szerelés és karbantartás mellé jelentős súllyal jelentkeztek az földgázelosztó vezetékek kivitelezései” – áll az összegzésben. Emellett szintén jelentőssé váltak az olajkitermeléssel foglalkozó – a 2019-ben elkezdett baranyai kőolajkitermelésben érintett - TDE Kft. mint megrendelő számára végzett kőolaj - és gázvezeték építések.

Mindezeken túl a portfólióban a földgáz mellett a vállalati stratégiában egyre jelentősebb szerepet kapnak a klasszikus közműveket fejlesztő (vezetékes víz, szennyvíz, csapadékvíz, villamosenergia) projektek, ezek száma és értéke egyre növekedik a tervek szerint.

A jövőben ugyanakkor a naperőmű park tervezések és kivitelezések súlyát is szeretnék tovább növelni a vállalati portfolióban, akárcsak a közreműködést a hulladékfeldolgozó- és hasznosító üzemek megvalósításban.


A Budapest-Belgrád vasúti fejlesztésben is szerepet kaptak

A 2022-es évet értékelve azt írják, az orosz-ukrán háború, a drasztikus energia- és beszerzési áremelkedések, valamint az alapanyag és alkatrész szállítási nehézségek ellenére is számos eredményt könyvelhettek el:

  • a Magyar Földgáztároló Zrt.-vel újabb hosszútávú szerződéseket sikerült megkötniük, ami hozzájárul a vállalt stabil működéséhez;
  • szerepet kaptak a Magyar Földgáztároló Zrt. Akvamarin nevű innovatív pilot projektjében, amely az első lépést jelenti hazánkban a hidrogén technológia széleskörű elterjedéséhez; 
  • sikerrel vettek részt a Debreceni Déli Iparipark közműfejlesztési és közműkiváltási munkáinak kivitelezésében, ahol ugyanakkor az elosztó hálózati fejlesztésre vonatkozó szerződésük is van;
  • továbbá alvállalkozói szerződést kötöttek a Budapest-Belgrád vasúti projekthez kapcsolódó gáz és termékvezetékek kiváltására és karbantartásra.

A 2023-as évre vonatkozóan azt emeli ki a VABEKO Kft. összefoglalója, hogy a jelenlegi piaci viszonyok között jelentős hangsúlyt kap az idei szerződött állományuk kiváló minőségű és határidőben történő teljesítése. „Emellett jelentősen erősíteni kívánjuk a gáziparon kívüli egyéb közműépítés területén a márkaismertségünket a potenciális megrendelőink körében” – zárul az összegzés.

Galéria

Helyi híreksiófokföldgázgázvezetékVabeko Kft.