2024.03.19, Kedd
A legmegengedőbbek a somogyi vállalkozások, 35 napos átlagos fizetési határidőt adnak
illusztráció - pixabay

A legmegengedőbbek a somogyi vállalkozások, 35 napos átlagos fizetési határidőt adnak

mti

2023.03.18. 11:20

Országszerte jelentősen csökkent az extrémül késve fizetett számlák aránya, a két hónapon túli késések aránya egy százalék alá, a három hónapon túliaké fél százalék alá esett.

Hirdetés

Javult a fizetési morál Magyarországon: tavaly több számlát rendeztek időben, mint 2019-ben. A fizetési morál javulását jelzi, hogy a kiállított számlák közel háromnegyedét időben rendezték, az átlagos fizetési késedelem 15-ről 14 napra csökkent, ugyanakkor a fizetési határidő egy nappal nőtt tavaly a 2019-es adatokhoz képest.

Az elemzés szerint jelentősen csökkent az extrémül késve fizetett számlák aránya, a két hónapon túli késések aránya egy százalék alá, a három hónapon túliaké fél százalék alá esett.

A számlák legalább 56 százalékát minden iparágban határidőre kifizették, a leglazábban a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ágazatban kezelték a fizetési határidőt, itt a számlák csupán 56,5 százalékára érkezett meg időben az ellenérték.

A legpontosabban fizető ágazat továbbra is – a bútorgyártást kivéve – a fafeldolgozás, a fonottáru gyártása lett, ahol a számlák 94 százalékát rendezték időben.

A legpontosabban Tolna megyében fizettek, ahol a számlák 89 százalékának ellenértéke érkezett be határidőre, de úgy tűnik, hogy aki késett, az sokat, mert itt volt a legmagasabb, 18 nap az átlagos késés ideje.

A legkevesebb fizetési késés, 12 nap volt Zala, Vas, Nógrád, Békés és Bács-Kiskun megyében, több megyében is megegyezett az átlagos legalacsonyabb fizetési határidő is, ami 2020 negyedik negyedévének végén 23 nap volt Budapesten, Pest megyében, Baranyában, Csongrád-Csanádban és Nógrádban. A legmegengedőbbek a somogyi vállalkozások voltak, akik 35 napos átlagos fizetési határidőt szabtak megrendelőiknek – áll a Bisnode elemzésében.

Helyi hírekpénzügyfizetés