2024.04.23, Kedd
Üzemeltetésbe ad két balatoni mólót Siófoknak a vízügy
Illusztráció, unslpash.com

Üzemeltetésbe ad két balatoni mólót Siófoknak a vízügy

MTI

2023.03.31. 10:00

A siófoki Aranyparton két mólóját felújíttatta a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, majd átadja üzemeltetésre a siófoki önkormányzatnak - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel szerdán.

Hirdetés

Az OVF tájékoztatása szerint a két móló állami tulajdonú, nem tervezik azok önkormányzati tulajdonba adását. Az üzemeltetési megállapodásról még folynak az egyeztetések.

A vízügy a móló körül megtisztította a medret, felszámolta az illegális csónakkikötőt. A két móló környékéről 19 veszélyes acélkarót, két parti lejáró-rámpát, egy kislétrát, egy vízibicikli kiemelésére szolgáló stéget és egy horgonyt helyettesítő, életveszélyes eszközt távolítottak el - tudatták.

Amennyiben megállapodnak, az önkormányzat döntése lesz a hasznosítás jellege. Ha abban csónakkikötő is szerepel, akkor ahhoz be kell szerezni a szükséges engedélyeket - tették hozzá.

A Siófok honlapján olvasható előterjesztések szerint az önkormányzat számára kedvező a két mólóért fizetendő bérleti díj, azok turisztikai hasznosítását tervezik. A döntés az áprilisi képviselő-testületi ülésen várható.

Az OVF az MTI-vel közölte, hogy a Balaton-parton idén több helyen is folytatódik a meder tisztítása. Önkormányzatokkal és a vízi polgárőrséggel együttműködve horgászkarókat, felborult stégeket, illegális bejárókat számoltak fel Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Örvényes területén. Balatonfűzfőn a vasút védelmét szolgáló kőszórásra illegálisan telepített víziállásokat távolítottak el.

Ha mindenütt megvalósulna az összefogás, és lenne elegendő pénz, akkor is hat évbe telne a Balaton teljes medrének mentesítése az oda nem való, sokszor veszélyes, illegális tárgyaktól - tették hozzá.

A helyzet javulásához szükség van a folyamatos ellenőrzésre, szemléletváltásra és a horgászok egyéni felelősségvállalása is - hangsúlyozta az OVF.

Helyi hírek SiófokOrszágos Vízügyi Főigazgatóság (OVF)