2024.05.03, Péntek
Íves épülethez is tűpontosan illesztették az állványzatot Siófokon
Fotók: PERI Kft.

Íves épülethez is tűpontosan illesztették az állványzatot Siófokon

magyarepitok.hu, PERI Kft.

2023.10.30. 14:00

Lézerszkenneres technológiát alkalmazott a PERI egy siófoki, különleges alakú 15 lakásos társasház állványozása során.

Egy már létező épület felállványozásának legoptimálisabb, leggazdaságosabb elvégzéséhez elengedhetetlen az épület pontos méreteinek ismerete. Egyszerű ez akkor, ha síkhomlokzattal képzett épületről szükséges felmérést készíteni, de nagy nehézséget okoz, ha a ház különleges formákból építkezik. Utóbbi példára nyújtott pontos megoldást a PERI Kft. a siófoki Admiral Garden különleges alakú, 15 lakásos társasházának állványzati kialakítása során.

 

 

Új technológiára volt szükség

A lakópark állványozási munkálataival kapcsolatban a PERI szakemberei tájékoztatták lapunkat. A közvetlenül a vízparton elhelyezkedő, az MTB Industrial Kft. kivitelezésében épült 15 lakásos társasház felméréséhez nem bizonyult elegendőnek a hagyományos technológia: egyedi, cseppszerű alaprajzi formájának, íves falainak digitális leképezése a hagyományos felmérési eszközökkel nem lett volna kellően pontos.

 

 

Megoldásként a PERI mérnökei a lehető pontosabb felmérési terv elkészítéséhez 3D lézerszkenneres technológiát alkalmaztak.

A szkenner segítségével nem csak az épületgeometria, de a közvetlen környezet is méretpontosan leképezhető, ami fokozza a biztonságot, hiszen használatával, a precíz tervezésnek köszönhetően elkerülhetővé válnak a balesetveszélyes helyszíni megoldások. A teljes 5-ös jelű épület és környezetének szkennelése 14 mérési pont eredményeiből összefésült 3D pontfelhőt eredményezett. A felmérés pontosságát jól reprezentálja, hogy

az egymást követő pontok átfedéséből létrejött pontfelhőt mindössze 2 mm-es hibahatárral sikerült megszerkeszteni.

Ilyen pontossággal bármilyen (akár az épületből vagy a helyszínből fakadó) állványkialakítást befolyásoló tényező figyelembe vehető már a tervezés során, ezzel pedig kiküszöbölhetők az esetenként csak az összeszerelés során felmerülő problémák. A pontfelhő feldolgozása után kapott 3D épületmodellnek köszönhetően nagymértékben sikerült csökkenteni az állványtervezésre fordított munkaórák számát is – hangsúlyozták a tájékoztatásban.

 

 

Fontos volt az állványrendszerek kombinálhatósága

A projekt sikeréhez persze nem csak a szkennelés, de a PERI UP Easy állványrendszer sokoldalúsága is hozzájárult, amely 67 cm-es szélességével és flexibilis raszterméreteivel könnyen adaptálható volt egy ilyen nehéz helyszínhez is; ráadásul a kereteken lévő rozetták segítségével a PERI UP Flex moduláris állványrendszer elemeivel is egyszerűen kombinálható. Az Easy név a könnyű alkalmazás mellett egyben a kis súlyú, könnyű elemekre is utal, amelyeknek köszönhetően a teljes homlokzati állványozás gyorsan és hatékonyan mehetett végbe.

 

 

Kimondottan fontos volt ez a kivitelezés során, mivel így a társasház lakóinak mindennapjait is a lehető legkisebb mértékben befolyásolta az építkezés. A rendszer mindezek mellett rendkívül biztonságos is, hiszen a következő szint védőkorlátjainak előszerelése segédelemek nélkül, a biztonságos munkaszintről történhet. Az épület íves falainak pontos lekövetésével és az állványmezők a homlokzathoz kellően közel való elhelyezésével jelentősen csökkenthető volt a szükséges belső korlátok, lábdeszkák mennyisége, ami tovább erősítette a költséghatékonyságot. A homlokzat ki- és beugrásai a rendszerhez tartozó 33-as és 67-es konzolokkal egyszerűen lekövethetők voltak. Végezetül megtudtuk,

az állványzat sikeres megtervezése, megépítése és a teljes munkafolyamat gördülékeny lebonyolítása olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a vállalat azóta portfóliójába is építette a pontfelhős felmérési szolgáltatást.

 

 

Galéria

Helyi híreksiófokPeri Kft.társasházakállványzatállványozás