2024.05.02, Csütörtök
Sokba kerülhet a közterületen hagyott autó Siófokon
Kép: siofok.hu

Sokba kerülhet a közterületen hagyott autó Siófokon

siofok.hu

2023.11.19. 10:00

A Balaton legfrekventáltabb városában, Siófokon is évről évre nagyobb problémát – a lelohasztó látvány mellett, az önkormányzatra nézve komoly anyagi terhet is – jelentenek a közterületen elhagyott gépjárművek és azok elszállíttatása, tárolása.

Hirdetés

Gyakori tévhit, hogy a lejárt műszaki engedéllyel rendelkező gépkocsikat nyugodtan az utcán, közterületen lehet hagyni, ha azzal KRESZ-szabályt nem sértve várakozunk. Sokan úgy gondolják, hogy ha „olcsón” szeretnének megszabadulni a közúti közlekedésre már alkalmatlan kocsijuktól, akkor elég az utcán hagyni, de ez nem feltétlenül kifizetődő megoldás.

Siófok városvezetése a Városőrség hatáskörébe utalva mindent megtesz a jelenség felszámolásáért, amit a jelenlegi jogi keretek lehetővé tesznek, folyamatosan ellenőrzik a közterületeket és az elhagyott járműveket, együttműködve az illetékes hatóságokkal.

A KRESZ – 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet 59. § 3. pontjában kimondja, hogy „azt a hatósági jelzéssel nem rendelkező járművet, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, főútvonalon tilos, mellékútvonalon – közterület-használati engedély nélkül – legfeljebb 10 napig szabad tárolni. Az úton e rendelkezések megszegésével tárolt járművet a rendőrség, a közterület-felügyelet, a közút kezelője – a tulajdonos költségére – eltávolíthatja.”

A Városőrség (közterület-felügyelet) intézkedése mindig a tulajdonos vagy az üzembentartó költségére történik. Ebbe beletartozik a jármű elszállításának, valamint tárolásának költsége is. Az elszállítást és a tárolási díjat is rendelet szabályozza, előbbi személygépjármű esetében 17.250, a napi tárolási díj pedig 1.200 forint, illetve egyéb eljárási díjak is felmerülhetnek.

Amennyiben az elszállított gépjármű üzembentartója az elszállított járművet az elszállítás napjától számított 6 hónapon belül nem veszi birtokba úgy a gépjármű az 55/2009.(X.16.) IRM rendelet 16-17§-a alapján értékesíthető, vagy más módon hasznosítható.

Az elszállítási és tárolási költségek ebben az esetben is az eredeti tulajdonost vagy üzemben tartót terhelik. A gépjárművek közterületről való eltávolításáról és tárolásáról, a továbbértékesítésről vagy egyéb hasznosításról, valamint az ehhez kapcsolódó kerékbilincs-használatról az 55/2009. (X.16.) IRM rendelet rendelkezik.

A hatósági jelzéssel ellátott, de érvényes műszaki engedéllyel nem rendelkező gépjárművek észlelését követően a siófoki Városőrség értesíti a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságot.

Amennyiben valaki huzamosabb időre kivonatná a forgalomból a gépjárművét, érdemes előzetesen gondoskodnia annak szabályos tárolásáról valamely magánterületen fekvő parkolóban vagy garázsban. Ellenkező esetben a Városőrségnek lehetősége van a gépjárművet eltávolítani a közterületről és a fentiekben leírtak szerint eljárni, ám ennek költségét a tulajdonosnak, üzemben tartónak kell állnia.

Helyi hírek Siófokközterületi parkolás