2024.04.28, Vasárnap
Ökumenikus segélyszervezet: modellértékű fejlesztések valósulhattak meg Kastélyosdombón
Fotó: Magyar Ökomenikus Segélyszervezet / Facebook

Ökumenikus segélyszervezet: modellértékű fejlesztések valósulhattak meg Kastélyosdombón

MTI

2023.12.16. 10:00

A Magyar falu program, több hazai vállalkozás és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet összefogásával modellértékű fejlesztések valósulhattak meg a Somogy vármegyei Kastélyosdombón.

Hirdetés

Gáncs Kristóf komunikációs igazgató elmondta: a segélyszervezet több mint egy évtizede van jelen a településen. Először családok átmeneti otthonát hoztak létre az elhagyatott vadászkastélyban, majd az egykori kastélygazdaságból szociális gazdaságot alakítottak ki, ahol a családok dolgozni tudtak és elsajátíthatják a gazdálkodási ismereteket, amelyek révén később önellátókká tudnak válni.

A segélyszervezet ezt követően különböző vállalkozásokat indított, például sajtműhelyt, gyógynövényszárítót és vendégházat nyitottak. Ezek munkahelyeket teremtenek és bevételt generálnak, hozzájárulva a település fejlesztéséhez.

Kiemelte: a segélyszervezet célja az, hogy munkahelyek teremtésével, gyermekfejlesztő programok indításával jobb jövőt biztosítsanak a térségben élőknek. Hangsúlyozta: a komplex térségfejlesztési programjuk túlmutat Kastélyosdombón.

A településen a Vantage Towers a saját költségén adótornyot épített. Budai J. Gergő, a cég vezérigazgatója elmondta: a kistérségben gyenge volt a térerő, amelyre szükség volt az oktatáshoz, a képzéshez, a turizmushoz. Ezért megépítették a bázisállomást, amely térerőt, valamint 4G és 5G szolgáltatást biztosít a Vodafone-nal és a Magyar Telekommal együttműködésben.

Hozzátette, a cég - amelynek országszerte 2400 bázisállomása van - régóta együttműködik a segélyszervezettel; úgy döntöttek, lemondanak a Vodafone és a Magyar Telekom által az adótorony használatáért fizetett díjról, és azt a segélyszervezet kapja meg, ezzel állandó bevételi forrást biztosítanak nekik.

Jelenleg is tart a segélyszervezet adventi adománygyűjtése, amelyet a 1353-as szám felhívásával lehet támogatni, valamint a segélyakciójuk, amelynek keretében a többi között tűzifát osztanak, 1200 gyereket lepnek meg karácsonyi ajándékkal és meleg ételt osztanak a rászorulóknak.

Kiemelte, a segélyakciókkal mindent megtesznek azért, hogy az ünnep mindenkinek szép legyen, az adománygyűjtés célja pedig az, hogy jövőre is ott tudjanak lenni a rászorulók mellett.

Helyi hírekKastélyosdombóÖkomenikus SegélyszervezetMagyar falu programfejlesztés