2024.04.28, Vasárnap
Önkormányzati tulajdonba kerülhet Fonyód sportcsarnoka
unsplash.com

Önkormányzati tulajdonba kerülhet Fonyód sportcsarnoka

MTI

2023.12.31. 10:00

A sportcsarnok 2,5 milliárd forintból épült, és a garanciális javításokat követően, tavasszal megnyithatja kapuit.

Hirdetés

Önkormányzati tulajdonba kerülhet Fonyód sportcsarnoka, amelyet másfél éve adtak át, de azóta sem üzemel - közölte Hidvégi József, a város Fidesz-KDNP-s polgármestere az MTI-vel.

Mint mondta: régi terve a dél-balatoni városnak, hogy sportcentrummá alakítsa a piaca mögötti 4 hektáros területét, ahol az új sportlétesítmény áll.

A NIKÉ Sportegyesület 2016-ban nyert 1,2 milliárd forint társaságiadó-támogatást az építkezésre, amelyet a városban oktatóközponttal rendelkező General Electric ajánlott fel. Ezt az állam további 300 millió forinttal egészítette ki, de az "elszállt építkezési árak" miatt a tervek, szerződések módosítására és további forrásokra volt szükség - mondta a városvezető.

Tavaly június elején adták át az új sportcsarnokot, amelyről hamarosan kiderült, hogy beázik, és egyéb garanciális hibái is akadnak. A szerződések értelmében az önkormányzat a sportcsarnok üzemeltetője, amely a Niké Sportegyesületen keresztül próbálta a hibák garanciális megszüntetését elérni úgy, hogy közben a kivitelező felszámolás alá került - közölte Hidvégi József.

Mivel a sportegyesület nem tudott a kivitelezővel dűlőre jutni, az önkormányzat vállalta, hogy az üzemeltetésen túl átveszi a sportcsarnok tulajdonjogát is - amire előbb-utóbb úgyis sor került volna -, továbbá a garanciális jogokat is - tette hozzá. Hozzátette: a közbeszerzés hátránya, hogy megbízhatatlan cégekkel kell szerződést kötni, ha övék a legjobb árajánlat.

A polgármester közölte, a munkák a következő hónapokban befejeződhetnek, mivel a kivitelezőnek volt arra biztosítása. A beruházás befejezéséhez az önkormányzatnak is biztosítania kell némi forrást, amiről februárban dönt a képviselő-testület. "A dolgok mai állása szerint Fonyód új sportcsarnoka tavasszal megnyithatja kapuit" - mondta a politikus.

Hozzátette, akad bőven érdeklődés a létesítmény iránt, már a 2023-as diákolimpia döntőjét is ott szerették volna rendezni, és nagyon jók a létesítmény adottságai nyári edzőtáborokra. Hidvégi József szerint 2-3 év alatt rentábilissá lehet tenni a sportcsarnok üzemeltetését, amelynek környezetét további sportpályák létesítésével kívánják fejleszteni, hiszen az új sportcsarnok csak az első üteme a leendő sportcentrumnak. Megjegyezte, a településen erős sportélet van több sportágban is, és kulturális rendezvények befogadására is alkalmas az új létesítmény, így várhatóan jó kihasználtsággal működik majd egész évben.

A megnyitásra váró, 3720 négyzetméter alapterületű, mobil lelátókkal ellátott fonyódi sportcsarnok közel ezer ember befogadására alkalmas. A tervek szerint kézilabdázók, labdarúgók, floorballozók, testépítők, birkózók és fallabdázók veszik majd először birtokba - mondta a polgármester.

Helyi híreksportsportcsarnokönkormányzatFonyód