2024.05.01, Szerda
Siófoki vehette át az év somogyi könyvtárosa emlékdíjat
Kép: siofok.hu

Siófoki vehette át az év somogyi könyvtárosa emlékdíjat

siofok.hu

2023.12.03. 10:00

Csizmadia Tünde gyűjti, gyarapítja a város helytörténeti emlékeit.

Hirdetés

Az év somogyi könyvtárosa címet, ezzel együtt a Kellner Bernát emlékdíjat Csizmadia Tünde, a siófoki BRTK Könyvtár helytörténész könyvtárosa vehette át Kaposváron az anno a siófoki könyvtár létrehozásában is közreműködő egykori megyei könyvtárigazgató emlékét őrző alapítvány kuratóriumának döntése értelmében - olvasható Siófok városi honlapján.

Csizmadia Tünde kollégái szerint a siófoki könyvtár működésének a motorja. Az intézmény helytörténeti gyűjteményének gyarapodásában kiemelt szerepe van; a Víztorony emeleti részén kialakított Múltidéző helytörténeti kiállítás anyaggyűjtésének és összeállításának irányítója volt. A könyvtár sikeres pályázatai is az ő nevéhez köthetők, jelentős munkát végzett annak érdekében, hogy a siófoki téka elnyerhesse a Minősített könyvtár címet. A Siófoki Települési Értéktár Bizottságnak is tagja.

A 2023-as évre mindig emlékezni fog, árulta el az év somogyi könyvtárosa a Siófoki Híreknek; kollégái megszavazták az év dolgozójának, majd sikerült elnyerni a Minősített Könyvtár címet, a kiállításokkal korábbi feladataik kibővültek, s az esztendőt szinte megkoronázta a díj elnyerése. „Megtisztelő számomra, hogy igazgatónk jelölése nyomán a megye könyvtáros kollégái értékelték több évtizedes munkámat – mondta Csizmadia Tünde. – 1986-ban, rögtön az érettségi után kezdtem dolgozni a siófoki könyvtárban, de már kisgyermek koromban érdekeltek nem csak a könyvek, hanem a könyvtárak is, megfogott a miliőjük. Nem sokkal azután, hogy megtanultam olvasni, odahaza, Nagyberényben nem csak rendszeres látogatója voltam a kicsiny községi-iskolai könyvtárnak, hanem a könyvtáros munkájába is be-be segítettem. Az érettségi után a siófoki gyermekkönyvtárban kezdtem, ahol Kovács Máriától tanultam sokat. Menet közben előbb a szükséges tanfolyamot végeztem el, majd levelezőn a főiskolát is. Megfordultam minden részlegen, mostanában a helytörténeti anyagok gyűjtése, a gyűjtemény gyarapítása köti le időm java részét. E mellett az igazgatóhelyettesi teendőket is ellátom.”

Nagyon jó a kollektíva, a kiváló csapat nélkül sem az intézmény, sem az ő személyes sikere nem jöhetett volna össze – hangsúlyozta. „A munkámat továbbra is szívvel-lélekkel igyekszem végezni, arra törekedve, hogy a könyvtár egy nyüzsgő, élettel teli színtér legyen az olvasók, a látogatók elégedettségére”.

S hogy mit olvas az év somogyi könyvtárosa? Fájlalja, hogy nagyon kevés ideje jut szépirodalomra, egy misztikus regény (Ahol a folyami rákok énekelnek) végére szeretne eljutni, de amiből a legtöbbet olvas mostanában, az a különböző helytörténeti írások, ezek révén Siófok ismert és kevéssé ismert múltjáról szeretne minél többet megismertetni a ma élőkkel és az utókorral.

Helyi hírek Siófoksiófoki BRTK Könyvtárkönyvtárdíjátadók