2024.05.02, Csütörtök
Húsvéti díszbe öltözött Kéthely
Fotók: Kéthely / facebook

Húsvéti díszbe öltözött Kéthely

Forrás: Kéthely /facebook

2024.03.31. 08:05

Közel egy évtized óta látványos húsvéti dekorációt kap a somogyi Kéthely. A helyi közösség lelkesedése révén különlegessé válik az ünnepvárás.

Hirdetés

Húsvéti faluközpont díszítését 2015-ben kezdték el a Somogy vármegyei Kéthelyen. Az első évben közel 1200 darab tojás gyűlt össze a húsvéti fán. A következő évben a falu lélekszámának megfelelő számú mintegy 2300 darab díszt akartak a helybeliek a  faágakra akasztani, végül közel háromezer darab színes tojás csüngött az fán. Az önkormányzat dolgozói 1,5 méteres faragott tojásokat is készítettek, amelyet a helyi iskolások, óvodások és a Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthonának lakói festettek ki.
 

Idővel óriás tojással, fa nyuszikkal gyaparodott a díszek száma. Aztán kitalálták a helybeliek, hogy Somogy megyét is szeretnék népszerűsíteni és elkezdtek érkezni a környékről az adott település nevével, jellegzetes mintáival feldíszített tojások Kéthelyre.
 

A látványosságok száma évről-évre gyarapodik a felajánlásoknak köszönhetően, látható már természetes anyagból készített óriási nyúl, lovasszekér is a település főterén. 2022-ben készült el a sötétedés után kivilágított tojásalagút.
Hagyományok szerint húsvét előtt 2 héttel készítjük el a dekorációt, és húsvét után két hétig lesz látogatható.
Húsvét másnapján a délelőtti órákban jó idő esetén tűzoltó autós locsolást tartanak, melyre sok szeretettel várnak minden érdeklődőt. 

Helyi hírekKéthelySomogy megyehúsvét