2024.09.08, Vasárnap
Több mint százezer négyzetméteres üveggyár épül Kaposváron
illusztráció

Több mint százezer négyzetméteres üveggyár épül Kaposváron

mti

2024.07.19. 13:01

Két kemencéjében akár napi 550 tonna csomagolóüveg állítható elő, amelyeket a helyi és nemzetközi piacra szánnak.

Egyidejűleg három gyár is épül Kaposváron, ilyen még nem volt a városban - adta hírül a somogyi vármegyeszékhely polgármestere a Facebook-oldalán. 

Szita Károly (Fidesz-KDNP) beszámolt arról, hogy egy helyi vállalat, a Szabó Fogaske ékgyártó Kft. új gyártócsarnokot építtet a Füredi úton. Kitért arra, hogy a társaság beruházásával szemben "húz fel" gyártócsarnokot a lineáris motorokat előállító kínai Jiecang vállalatcsoport, ott kap helyet a cég európai disztribúciós központja is. A településvezető jelezte azt is, hogy Kaposvár történetének legnagyobb zöldmezős beruházásával épül a török Sisecam vállalat üveggyára.   


A magyar cég kinőtte a 3500 négyzetméteres csarnokát

A magas minőségű fogaskerekek és hajtóművek összeszerelésével foglalkozó Szabó Fogaskerékgyártó Kft. 2,5 milliárd forintot költ az idén őszre elkészülő 5 ezer négyzetméteres, energetikailag is korszerű csarnokának építésére. Szabó Krisztián, a tavaly mintegy 3 milliárd forintos forgalmat és 400 millió forint nyereséget elérő vállalat ügyvezetője az idén tavasszal tartott alapkőletételkor azzal indokolta az építkezés szükségességét, hogy a kft. a dinamikus fejlődésének köszönhetően "kinőtte" a 3500 négyzetméteres csarnokát.   

Jelenleg 50 alkalmazottjuk van, a létszámot a növekvő gyártási igényekkel arányban növelik, az új gyártócsarnok akár 100 ember foglalkoztatására is lehetőséget biztosít - mondta el.   


Az új gyárban évente 500 ezer okos irodai mozgatórendszer készül

A lineáris hidraulikus szerkezetek előállításával foglalkozó kínai Jiecang Linear Motion Technology Co. Ltd. vezető képviselői egy tavaly augusztusban tartott sajtótájékoztatón arról számoltak be, hogy a vállalat kaposvári beruházása a tervek szerint több mint 60 millió euróból, 2024 végére valósul meg.   

A társaság fő profilja a lineáris mozgatást elősegítő termékek fejlesztése, gyártása és értékesítése. Az elképzeléseik szerint az új gyárban évente 500 ezer okos irodai mozgatórendszer és 150 ezer egészségügyi mozgatási rendszer készül. A beruházás 200 munkahelyet teremt, a kaposvári gyár működéséből a cég évi 80 millió euró árbevételt remél.   


Napi 550 tonna csomagolóüveget is gyárthatnak akár

A Sisecam Kaposvár keleti ipari parkjában építkezik, a 112 ezer négyzetméteres üveggyára 400 millió euróból készül el a cég műszaki menedzserének tavaly júniusi tájékoztatása szerint.   

A teljes kapacitás elérésekor a gyár 350 embert foglalkoztat majd, két kemencéjében akár napi 550 tonna csomagolóüveg, köztük üdítős és befőttesüveg állítható elő, amelyeket a helyi és nemzetközi piacra szánnak.

Helyi hírekKaposvárüzemépítéscsarnoképítés